Pluimveehouderij

Achtergrond

Vermeerderaars in het nauw

Door de lage prijs voor broedeieren is de situatie voor vermeerderaars nijpend. Somigen kiezen er al voor om ouderdieren vervroegd te slachten. De NOP voert intensief overleg om Rusland weer open te krijgen.

De prijs voor broedeieren is de laatste weken gezakt van 20,4 cent naar onder de 19,6 cent en dat baart de vermeerderaars ernstig zorgen. De hoofdoorzaak van de prijsdaling is een overschot van 20 procent door het stilvallen van de export van broedeieren naar achtereenvolgens Libië en Rusland. De handel met Libië viel stil na de opstanden aldaar en komt niet meer van de grond gedurende de NAVO aanvallen op het land en de Russische export kwam stil te liggen na de uitbraak van AI in Nederland.

Belangenorganisatie NOP heeft de afgelopen week intensief overleg gepleegd met de Nederlandse Chief Veterinary Officer om de situatie met Rusland glad te strijken. Dat leidde tot het voorzichtige resultaat dat eendagskuikens gecertificeerd konden worden voor export naar Rusland. Bovendien wordt op aandringen van de NOP onderzocht onder welke voorwaarden ook broedeieren naar Rusland kunnen en welke eisen de Russen daar nu echt aan stellen en hoe de Nederlandse sector daaraan tegemoet kan komen.

De situatie op dit moment is nijpend. Sommige vermeerderaars kiezen ervoor om op de korte termijn de pijn te pakken en slachten hele koppels ouderdieren, anderen schuiven de pijn in eerste instantie door naar de exporteurs en handelaren die de eieren niet meer kwijt kunnen richting buitenland. Echter; die bal komt keihard terug, zo is de verwachting. Als de export niet snel weer op gang komt, dan zullen de vermeerderaars diens contract afloopt de pijn hard gaan voelen. Het is maar de vraag ov de vermeerderaar een nieuw contract aangeboden krijgt, een overstap naar het produceren van (scharrel-)eieren is gezien het overaanbod en de prijsstelling daar, niet interessant.

Foto

Fabian Brockötter

Of registreer je om te kunnen reageren.