Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Uitzetmethode roofmijt vraagt meer onderzoek

Er is meer onderzoek nodig naar de methode van het uitzetten van roofmijten in pluimveestallen ter bestrijding van bloedmijten (vaak bloedluizen genoemd) bij legkippen.

Dat is een van de conclusies dat drie studentes van HAS Den Bosch dit voorjaar, op verzoek van LTO Nederland, uitvoerden als afstudeerproject en waarvan zij de resultaten eerder deze week (dinsdag) presenteerden.

De studentes hadden ondermeer naar 431 pluimveehouders een enquête gestuurd. Daarvan kregen ze er 132 ingevuld terug. Van de pluimveehouders die meewerkten aan het onderzoek gaf 94 procent aan een bloedluisbesmetting te hebben. Meer dan de helft ervaart bloedluis als een (ernstig) probleem.

Andere conclusies uit het onderzoek is dat van de pluimveehouders die roofmijten inzetten tegen bloedluis – 23 van de 132 geënquêteerde pluimveehouders doen dat, waarvan 13 omdat andere middelen/methoden te weinig werken – bijna de helft (zeer) ontrevreden is over het het effect daarvan, een derde ’gemiddeld’ tevreden is (score drie op een schaal van 1 tot 5) en bijna twintig procent (zeer) tevreden is over deze bestrijdingsmethode.

Het grote aandeel pluimveehouders dat (zeer) ontevreden is over het effect van bloedluisbestijding is volgens de drie studentes mogelijk het gevolg van te hoge verwachtingen over de bestrijdingsmethode. Het effect van de roofmijten kan ook tegenvallen door nawerking van eerder toegepaste bestrijdingsmethoden, met name silica’s, die nog een halfjaar lang kunnen nawerken en ook schadelijk zijn voor roofmijten.

Uit het onderzoek bleek dat pluimveehouders die ’er bovenop zitten’ (direct reageren als de bloedluisdruk toeneemt) betere resultaten met roofmijten behalen dan hun collega’s die afwachtender zijn.

Roofmijten ter bestrijding van bloedluizen worden sinds vorig jaar door twee leveranciers geleverd, Refona in Westerbork en Protekta in Gemert. Refona zet de roofmijten in buisjes uit, die van Protekta moeten worden uitgestrooid in de stal.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Amy Verhoeven

  Hallo Hans

  Ik ben één van de studentes die mee heeft gewerkt aan dit onderzoek. Graag wou ik u er even op attenderen dat in de laatste zin een fout staat. U heeft 2 keer Protekta genoemd, Refona zet de roofmijten in buisjes uit.
  Verder is verteld dat silica nog minimaal een half jaar werkzaam is en niet een heel jaar.

  Ik hoop dat u er wat mee kunt.

  Groeten,

  Amy Verhoeven

 • no-profile-image

  pieter

  Ben wel benieuwd naar de verschillen di er zijn komt dat ook doordat de een bijvoorbeeld nat schoonmaakt en de ander droog????? Moment van opzetten heeft dit invloed bijvoorbeeld net begin zomer sneller een hogere druk moeilijker snel reageren??

Of registreer je om te kunnen reageren.