Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

NOP-kring wil veiliger uitloop voor legkippen

De NOP-kring leghennenhouders gaat mogelijkheden zoeken om de risico’s op dierziekten bij uitloopkippen te verkleinen. De kring heeft een werkgroep ingesteld die zich hierover gaat buigen.

Vrije uitloopbedrijven lopen extra risico op insleep van dierziekten als (laagpathogene) AI, S.g. of Coryza (acute snot), waarmee de laatste jaren diverse uitloopkoppels, maar ook binnengehouden hennen, besmet zijn (geweest).

De financiële gevolgen van besmetting met deze ziekten zijn vaak groot. Allereerst voor de besmette bedrijven zelf, maar ook voor andere bedrijven vanwege de getroffen bestrijdingsmaatregelen en de gevolgen daarvan voor handel en export.

De werkgroep is ingesteld om als legsector na te denken over kansrijke verbeterpunten, vooruitlopend op de resultaten van het onderzoek dat staatssecretaris Henk Bleker laat uitvoeren naar de veterinaire risico’s bij uitloopkippen. Zodra Blekers onderzoeksresultaten er zijn, kan de NOP de resultaten van de werkgroep inbrengen bij ELI.

Bij het zoeken naar mogelijkheden om de risico’s op dierziekten bij uitloopkippen te verkleinen, wil het kringbestuur een open discussie voeren en zo nodig de regelgeving (handelsnormen) ter discussie stellen. Het uiteindelijke doel is komen tot een ‘uitloop nieuwe stijl’ of een ‘duurzame uitloop’. Daarbij moeten de risico’s op dierziekten kleiner zijn dan bij de huidige uitloop en het dierenwelzijn niet worden ingeperkt. Ook moet er maatschappelijke acceptatie zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veilige kippenboer

  Er is een zeer veilige en gezonde manier van kippen houden! Dat wist de vorige generatie boeren al, dieren horen net als mensen gescheiden te leven van hun eigen uitwerpselen (en de uitwerpselen van andere mensen en dieren) Daarom hebben die een systeem bedacht met het hoogste welzijnsnivo voor mens en dier. Dit heet dan ook kooi. hierin worden konijnen, cavia's en andere (huis)dieren gehouden bij burgers en boeren. Dus ook voor pluimvee geldt: de kip in de kooi, is gezond en mooi. Of het dier in de stal, dat is echt niet mal! Dit geldt voor elk gebied, gezondheid wat samenhangt met welzijn van kip en boer, millieu voor boer en burger, arbo voor boer en burger. Dus iedereen is er bij gebaat, zowel legpluimveehouders voor consumptie eieren als vermeerderaars, als vleespluimveehouders, veeartsen, burgers en buitenlui, alsook (groot)winkelbedrijven. De kip in de kooi, is gezond en mooi!

 • no-profile-image

  dirk

  Mooier kun je het je inderdaad niet wensen,Veilige Kippenboer.Alleen klinkt het bij velen als vloeken in de kerk ben ik bang voor.

 • no-profile-image

  Harrij

  Hey hallo veilige kippenboer,mooi verhaaltje maar 10 jaar te laat.Jullie weten toch ook dat het in 2012 afgelopen is met het kippen op de kooi,dit is trekken aan een dood paard!!!!. Al de verhalen van het niet op tijd kunnen omschakelen is gewoon zielig.Jammer maar helaas ,worden de scharreleieren misschien weer kostendekkend.

 • no-profile-image

  pietje

  maak gaas om, boven om het gebied waar de kippen buiten los kunnen lopen,
  argraische/ beveiligeings gaas met grote eizeren palen is het best ( houd er rekening mee dat het gaas + palen er duur is) dus maak het gebied voor de kippen niet te groot. (als je alleen last van vossen hebt is het ook mogelijk om een stromdraad boven het gaas aan de zijkanten te hangen en onder stroom te zetten als je dit doet kan het gaas aan de bovenkant weggelaten worden)

Of registreer je om te kunnen reageren.