Pluimveehouderij

Achtergrond

Bij 2 Sisters Storteboom willen ze de beste zijn

Pluimveeverwerker 2 Sisters Storteboom is ambitieus. Het bedrijf wil uitgroeien tot de beste retailpartner in Nederland. De nu bekend gemaakte overnames van Branderhorst en Esbro zullen dan ook waarschijnlijk niet de laatsten zijn, zeggen 2 Sisters-eigenaar Ranjit Singh en algemeen directeur Rob Hengeveld van 2 Sisters Storteboom.

Met de overname van Branderhorst, pluimveevleesverwerker in Sprundel en de slachterij Esbro in Doetinchem groeit 2 Sisters Storteboom verder in de gewenste richting. Eerder dit jaar nam het bedrijf al pluimveeverwerker Brink in Zeewolde over. Bij de overname van Storteboom door 2 Sisters, vorig jaar, gaf het bedrijf al aan uit te willen groeien tot een belangrijke partner voor de retail.

2 Sisters Storteboom neemt Branderhorst inclusief alle medewerkers volledig over. Met Esbro in Doetinchem wil Storteboom een nieuwe slachterij bouwen. Esbro had al ver gevorderde plannen voor een nieuwe slachterij op een bedrijventerrein in de gemeente Doetinchem. 2 Sisters Storteboom is met Esbro in het stadium van boekenonderzoek en due diligence onderzoek. Ook de plannen voor de nieuwe slachterij worden nog eens tegen het licht gehouden. “We verwachten voor het eind van het jaar toch met de bouw te kunnen beginnen”, zo verwacht Rob Hengeveld.

Eigenaar Ranjit Singh van 2 Sisters ziet de huidige overnames vooral ook in het kader van de consolidatieslag in de pluimveeverwerkende sector. “In de huidige marktsituatie met sterk schommelende grondstofprijzen en sterk veranderende consumentenwensen is verdere consolidatie een noodzaak. Vooral vleesverwerkende bedrijven zonder een eigen slachterij voelen de noodzaak om samenwerkingsverbanden aan te gaan. Ze redden het niet meer zelfstandig.”

Rob Hengeveld wijst er ook op dat de retailers op zoek zijn naar stabiele strategische relaties met leveranciers die kunnen leveren wat zij vragen. “Er komt steeds meer vraag naar welzijnsvriendelijke producten. Branderhorst is bijvoorbeeld één van de leveranciers van de tussensegment kipproducten van C1000. Die dieren worden geslacht door Esbro. Wij willen in dat segment een belangrijke rol spelen.”

Wat zijn de ambities van 2 Sisters 2 Sisters Storteboom?
Singh: “Met deze overnames zijn we in Nederland de één na grootste partij na Plukon. We willen zoveel mogelijk consumenten bedienen. In principe willen we de beste zijn en we hoeven niet zozeer de grootste te zijn. We zullen onze marktpositie moeten verdienen, rechten kunnen we niet laten gelden. Misschien dat we ooit de grootste zullen zijn.”

Hengeveld: “We hebben negen maanden geleden duidelijk onze strategie bekend gemaakt dat we werk wilden maken van onze positie als leverancier voor de retail. Met deze stappen geven we verdere invulling aan die ambitie om de beste retailpartner te worden. We verwachten dat we de omzet van Branderhorst van zo’n 25 miljoen euro nu, kunnen verdubbelen de komende jaren. Het zelfde geldt ook voor Esbro. Ze slachten nu zo’n 400.000 kuikens per jaar. We verwachten dat we dat kunnen verdubbelen. We verwachten dit najaar meer over onze strategie voor de komende vijf jaar bekend te kunnen maken. Het mag echter duidelijk zijn dat we open staan voor verdere acquisities en verdere groei. We zijn daarom ook blij dat de huidige eigenaren van Branderhorst en Esbro gewoon aan de bedrijven verbonden blijven en met ons verder willen bouwen aan de ontwikkeling van nieuwe markten en afzetmogelijkheden.”

2 Sisters is behalve in Nederland actief in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Polen. Hengeveld is ook verantwoordelijk voor de activiteiten in Polen. 2 Sisters heeft daar een slachterij met een capaciteit van 500.000 kuikens per jaar. Wat zijn de plannen voor de Poolse markt?
Hengeveld: “Ook in die markt zijn we ambitieus. We willen echter niet te ver voor de muziek uitlopen. De klant en zijn behoeften staan centraal in onze benadering. In Polen investeren we momenteel vooral in de bestaande basistructuur van bedrijven die aan ons kuikens leveren. We zijn op zoek naar strategische partnerschappen met onafhankelijke boeren en hun toeleveranciers van voer en uitgangsmateriaal.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.