Pluimveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Belgische kip tot 1 juli 2012 in kooi

Belgische legpluimveehouders die hun bedrijf niet hebben aangepast aan het aanstaande kooiverbod en waar vóór 1 januari 2012 hennen zijn opgezet, mogen eieren in (traditionele) kooien blijven produceren tot 1 juli 2012.

De geproduceerde eieren mogen alleen in België worden verhandeld of worden geleverd aan eierbrekerijen. Tegen 1 juli 2012 moeten de kippen uit deze bedrijven verwijderd zijn. Vanaf die datum wordt elke legpluimveehouder verplicht zijn dieren te laten slachten, zo niet worden ze definitief in beslag genomen. Slechts in uitzonderlijk specifieke gevallen zal van deze algemene regel afgeweken worden.

Vanaf 1 januari 2012 mogen geen nieuwe hennen meer in kooien worden opgezet.
Dit staat in een brief die de federale overheidsdienst FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op 13 juli heeft verstuurd aan Belgische pluimveehouders.
Bij de brief zat een bijlage waarop pluimveehouders de huidige huisvestingssituatie van hun bedrijf dienen aan te geven. Die moeten ze voor eind juli aan de federale overheidsdienst (FOD) opsturen. Vanaf september moeten de bedrijfsdierenartsen informatie verzamelen over de huisvestingstoestand van de legbedrijven.

Nadat de FOD de huisvestingssituatie van de pluimveebedrijven heeft verzameld en geëvalueerd zal de dienst het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) opdracht geven gerichte controles uit te voeren. In eerste instantie zullen bedrijven worden gecontroleerd die geen enkele informatie hebben verstrekt of die hebben aangegeven niet te willen omschakelen. Daarna zullen de bedrijven worden bezocht die hebben aangegeven te willen stoppen om te controleren of de kippen tegen 1 juli 2012 zijn verwijderd. Tegelijkertijd zal ook de stand van zaken worden gecontroleerd op de bedrijven die hebben aangegeven te zullen omschakelen.

De verschillende belangenbehartigingsorganisaties – de Vlaamse landsbond van pluimvee- en konijnenhouders, de NBFB (Belgische kuikenbroeiers), de (Vlaamse) Boerenbond en de FWA (de Waaldse tegenhanger van de Boerenbond) – beijveren er nog altijd voor dat hennen die tot 31 december 2011 mogen worden opgezet de volledige ronde mogen uitzitten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gert-Jan

  Heel fijn, één Europa!!

 • no-profile-image

  scharrelpluimveehouder

  Wederom blijkt weer dat de pluimveehouders die zich netjes aan de regels houden en op tijd omgeschakeld hebben financieel de dupe zijn van deze maatregel..........

 • no-profile-image

  buffalo harrie

  idd, pluimveehouders die netjes op tijd alles hebben omgeschakeld zijn de dupe.ik denk dat pluimveehouders die op dit moment nog niet aan het omschakelen zijn dit ook nooit meer gaan doen en gewoon nog wat rekken.en als bonus gaan de kooiprijzen waarschijnlijk nog flink omhoog, gewoon als beloning. één europa ja

 • no-profile-image

  hondekop

  waar blijven nu de organisaties zoals wakker dier met hun opmerkingen

 • no-profile-image

  omschakelaar

  In Nederland gaat alles natuurlijk altijd helemaal volgens de regels. Daarom zitten er ook 40 miljoen leghennen terwijl er maar rechten zijn voor 30 miljoen. Ik wil het nog eens zien dat er in NL na 1 januari 2012 geen kippen meer in de batterij zitten.

 • no-profile-image

  Truus

  Ik heb jaren gedacht aan de pluimveehouders die al wat ouder waren geen opvolging hadden en niet konden omschakelen. Dat dit zo erg voor hen is. Maar ook wij (die wel opvolging hebben) zijn omgebouwd. Hebben hoge kosten gemaakt voor het welzijn van de kippen. En eerlijk gezegd voel ik mij in de maling genomen door de organisaties die nu pleiten voor uitstel ! Deze organisaties hadden 10 jaar geleden moeten opkomen voor de batterij en niet meer nu ! Nadat die wet gemaakt is, hadden ze de pluimveehouders moeten voorbereiden op de omschakeling en niet achteraf nog lopen zeuren over uitstel ! weer worden de omgeschakelden gestraft.

 • no-profile-image

  eierboerke

  Het kooiverboduitstel hebben we volgens sommige bronnen te danken aan de boerenbond. Dit lijkt wel erg op handelen met voorkennis (waar trouwens straffen op staan) wetende dat de voorzitter in een eerder leven hoofd was van de FAVV.
  We moesten met z'n allen een proces inspannen !

 • no-profile-image

  jos

  Als Belgie hier al mee begint is het nog maar afwachten wat onze zuid europese collega's gaan doen.
  Het huidige overschot aan eieren was lang niet zo groot geweest als DR nu eens echt ging optreden tegen pluimveehouders die onvoldoende of veel te weinig pluimveerechten hadden. En de sanctie van slechts de leaseprijs sterk verhoogt werd.
  De overtreders worden weer eens beloond.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.