Pluimveehouderij

Achtergrond

Acute snot in Ede

Woensdag 20 juli heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) aan het PPE meegedeeld dat het zevende pluimveebedrijf in Nederland besmet is met infectieuze coryza (acute snot).

Het betreft een legpluimveebedrijf scharrel in Ede (GLD). Vijf andere besmette bedrijven liggen dicht bij elkaar aan de noordzijde van Ede (postcode 6718, omgeving Lunterseweg). Het betreft drie scharrelbedrijven en twee biologische legbedrijven. Één besmet bedrijf is gevestigd in de provincie Zeeland.

De besmette dieren vertonen dikke, natte ogen, overdadige neusuitvloeiing en een verminderde eiproductie.

In het 1 km gebied rondom het nieuw besmette bedrijf zijn geen pluimveebedrijven gevestigd met een vrije uitloop systeem. Het uitvaardigen van een ophokgebod heeft dan ook geen effect.

Aan de controleorganisaties is gevraagd in het gebied voorlopig geen controles uit te voeren. De bedrijven dienen zich te houden aan een door de GD opgesteld protocol.

Voerleveranciers, pakstations en anderen die contact onderhouden met de betreffende bedrijven en bedrijven in de omgeving worden opgeroepen extra maatregelen te nemen om versleping van de bacterie te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.