Pluimveehouderij

Achtergrond

'Zichtstal laat zien wat we doen'

De eerste Kip Kiplekker-zichtstal wordt vandaag officieel geopend op het bedrijf van Gijs en Jan Dirk de Wit in Hazerswoude dorp. De pluimveesector volgt hierin de varkenssector, waar het fenomeen zichtstal al volledig is ingeburgerd. Ook voor De Wit is het fenomeen niet geheel nieuw. De zichtruimte op het bedrijf bestaat eigenlijk al een jaar of zes.

Gijs en Jan Dirk de Wit in Hazerswoude Dorp hebben een veehouderijbedrijf met daarbij een vleeskuikenstal met 50.000 kuikens. De stal werd zes jaar geleden gebouwd. Ze bouwden toen al een ruimte waarin bezoekers een indruk kunnen krijgen van het gebeuren in de stal.

Wat heeft u ertoe bewogen om dit op deze manier te doen?
Gijs: ”we hadden een kantine nodig, voor bijvoorbeeld de laadploegen die hier regelmatig de kuikens komen laden. Die kwam op de zolder van de vleeskuikenstal. We hebben dat toen zo gebouwd, met schuin geplaatste ramen, dat je vanuit die ruimte goed naar beneden kunt kijken en de kuikens kunt zien. Ik had toen ook al wel het idee om het publiek de gelegenheid te bieden om de stal te bezoeken. Ik vind het belangrijk dat het publiek gelegenheid heeft om te zien waar we mee bezig zijn. We laten graag zien waar we mee bezig zijn.”

Wat voor publiek krijgt u over de vloer?
”Tot nog toe ontvangen we veel groepen op afspraak. We hebben een tamelijk grote ruimte van 10 bij 4 meter. De grootste groep die we hebben gehad was van zestig man.”

Wat gaat het betekenen dat u de eerste Kip Kiplekker-zichtstal heeft?
”Er verandert niet zo heel veel. We blijven hetzelfde doen als wat we al doen. We worden nu in de picture gezet door het productschap. Vandaag zetten nog vier bedrijven hun deuren open middels een bord ’zichtstal’.

Welk voorlichtingsmateriaal laat u zien?
”Wat er nu bijkomt is een keteninformatiebord over de vleeskuikenhouderij. Daarop laten we zien hoe de keten in elkaar zit van broederij tot en met de winkel. Ik vind trouwens de naam ’zichtstal’ waarmee het productschap nu de boer op gaat wat ongelukkig. Kijkstal of iets van dien aard lijkt me veel beter.”

Tot nu toe had u vooral groepen op afspraak. Wordt het nu zo dat ook willekeurige passanten zo bij u kunnen binnenwippen zonder dat u erbij bent?
”Dat kan wel, maar het liefst zijn we er wel bij om ook goede voorlichting te kunnen geven. De deur staat in principe open. We zeggen tegen iedereen ’kom kijken’. Liefst op afspraak, zodat we het kunnen inplannen in onze werkzaamheden. Kom en oordeel zelf.”

Of registreer je om te kunnen reageren.