Pluimveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Week 22: weinig beweging eiermarkt

Op de eiermarkt is niet bijster veel beweging. De vraag en bestellingen zijn zeker niet slecht, maar begin van deze week, toen een aantal pakstations naar hun mening gevraagd werd, zat er in ieder geval in de eierprijzen niet veel beweging.

Dit werd enerzijds veroorzaakt door het ruime eieraanbod, dat al tijden lang zichtbaar is, maar zeker ook door het warme weer van afgelopen maandag dat niet echt heeft bijgedragen aan oplopende prijstendensen. De meeste leveranciers willen dan zo snel mogelijk van de eieren af en dat heeft zeker geen prijsopdrijvend effect.

Positief prijseffect Pinksteren?

Vanaf dinsdag zijn de temperaturen wel weer sterk gedaald en dat zorgde voor een normalisering van het beeld op de eiermarkt, maar de weersverwachtingen neigen toch naar meer zomerse waarden voor Hemelvaartsdag en de dagen daarna en dan is het maar afwachten hoe de eiermarkt daar op reageert.

De pakstations rekenen er echter wel op dat de afzet richting Pinksteren zal aantrekken en mogelijk dat dit een positief effect op de eierprijzen kan hebben.

Ruimingen oude kippen, opzet jonge hennen

Zoals gemeld is de eierproductie, ondanks de vele ruimingen van oude kippen nog redelijk groot, maar de ruimingen hebben er wel aan bijgedragen dat het aanbod van de zware soorten eieren wat gematigder oogt.

Vanwege de opzet van jonge kippen is het aanbod van de kleine S-eieren daarentegen wel steeds ruimer geworden. Positief daarbij is wel, dat de vraag van een aantal derde landen naar deze soorten eieren wat aantrekt, waarbij men toch ook wel weer enige kanttekeningen plaatste, want men zal de hoofdprijs bij de export van kleine S-eieren naar derde landen zeker niet behalen.

Weinig opwindend

Al met al een weinig opwindend marktbeeld, met wel de verwachting dat richting Pinksteren de vraag mogelijk wat aan zal trekken, met wellicht een wat oplopende prijstendens.

(bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  heb hulp

  mooi om te zien dat er bij de tuinders binnen een week al steun wordt toegezegt om iets, waar de tuinbouw zoals nu blijkt niets aan kan doen.
  of het genoeg is moet nog blijken.

  varkenshouders hebben na de diox ook gestreden en een po geregeld ook hier is de vraag of ze hier beter van worden maar er wordt teminste iets ondernomen.

  en wat doen onze behartigers helemaal.....tot de dag van vandaag zitten we nog met de diox eieren in de maag. mischien denk u dit komt ook weer goed maar voor wie is het dan te laat? en bedankt

 • no-profile-image

  kan ook wel wat

  onze belangenbehartigers hebben het druk met zaken die belangrijker zijn zoals het kooiverbod (weten we al jaren maar moet nu toch nog even tegen aan geschopt worden)
  en de 1.7% bij slachtkuikens waarvan iedereen weet dat hier niets meer aan verandert

  scharrelboeren moeten zich zelf maar redden.

 • no-profile-image

  dirk

  Tuinders hebben een beter imago en zodoende direct steun als het handje opgehouden wordt.Pluimvee en varkens zullen nooit op enige tegemoetkoming hoeven te rekenen!Al staan ze ook een half jaar leeg na een of andere dierziekte!

 • no-profile-image

  Ondernemer

  In 2009 zeer goede prijzen gehad, het is maar goed dat ik gespaard heb. Anders was ik nu failliet, ondernemen is risico nemen dat blijkt nu weer.

 • no-profile-image

  kip

  heej onderneemertje had er maar goed van geleefd nu ga je over een halfjaar falliet en heb je niets gehad aan de goede prijzen groetjes een vakantieganger

 • no-profile-image

  D. Milis

  Handel in eieren leunt meer en meer aan casinospelen, alleen bij dit laatste heb je er nog plezier aan. Zolang er langdurige contracten afgesloten worden in de verkoop zal heel het systeem ontwricht
  blijven !

 • no-profile-image

  lub

  belangenbehartigers ?

 • no-profile-image

  DREWY

  Waarom kunnen alle eierboeren niet aan dezelfde kant van het touw trekken? Als de koeboeren op straat komen vormen ze één blok en die leggen op twee weken tijd heel België lam.... Ben trouwens vandaag eieren gaan kopen in een aantal winkelketens, in vijf van de acht winkels waren de rekken met medium-eieren gewoon op!!! Waar zit dat overaanbod een eieren met vrije uitloop???

 • no-profile-image

  wijs

  al gelezen? commissie van wijze.
  wat een lachertje. 10 jaar te laat zou ik zeggen.
  help diegene die de zaakjes voor elkaar hebben en niet diegen die menen tot het laatst te moeten wachten. en kom niet met smoesjes over vergunning end want dat wisten we toen ook al.
  oplossing: laat maar leeg liggen tot je de zaakjes geregeld hebt
  belagenbeharteging???
  begin steeds meer te snapen waarom de varkenshouders hun voormannen niet vertrouwen.


Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.