Pluimveehouderij

Achtergrond 488 x bekeken 9 reacties

Vogelgriep in Creil

In Creil (Fl.) is bij een pluimveebedrijf met 47.000 legkippen met buitenuitloop laagpathogene vogelgriep vastgesteld. In Ede (Gld.) is infectieuze Coryza geconstateerd.

Het ministerie van EL&I heeft geconstateerd dat het om een milde (laagpathogene) H7-variant gaat. Omdat een laagpathogene H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant), moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA).

Verhoogde uitval en productiedaling

Volgens PPE vertoonde de besmette koppel de afgelopen dagen verhoogde uitval, productiedaling, voeropnamedaling en verminderde kwaliteit van de eieren. Woensdag 22 juni 2011 zijn dieren voor sectie bij GD binnengebracht. Daarop zijn door GD swabs doorgestuurd naar het CVI om AI uit te sluiten. Het CVI heeft in de swabs aanwijzingen gevonden voor een besmetting met AI van het type H7. Donderdag 23 juni volgde de positieve uitslag, een deel van de swabs mogelijk H7. De nacht daarop is een specialistenteam op pad geweest en heeft nieuwe monsters genomen (trachea-, cloacaswabs en bloed), waarvan dus nu definitief bekend is dat het H7 is.

Maatregelen

Vanaf vrijdag 24 juni 2011 13:00 uur geldt er in een zone van 3 kilometer rond het bedrijf in Creil een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. De officiële melding en de exacte begrenzing van het gebied is op de website van het ministerie te vinden. Binnen het gebied liggen volgens PPE vijf andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven zullen de komende dagen worden gecontroleerd op vogelgriep. In het beperkingsgebied zijn geen varkensbedrijven gevestigd.

De komende periode geldt voor die bedrijven ook een afschermplicht. Dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnen gehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciële pluimveehouders.

Infectieuze Coryza

PPE meldt verder dat bij een biologisch legpluimveebedrijf in de gemeente Ede (Gld) infectieuze Coryza is vastgesteld. Het betreft een biologische leghennenbedrijf met 3.000 hennen. Er wordt geen ophokgebod ingesteld omdat in het gebied van 1 kilometer rondom dit besmette bedrijf geen pluimveebedrijven bevinden met een vrije uitloopsysteem. Er bevinden zich wel vier biologische pluimveebedrijven, maar om juridische redenen kan het PPE geen ophokgebod verplichtstellen voor biologisch gehouden pluimvee. Het PPE heeft deze bedrijven indringend geadviseerd het pluimvee de komende 12 weken op te hokken en om zeer strikte bedrijfshygiëne aan te houden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zieke kip

  Wordt het nu niet eens hoog tijd om de levensgevaarlijke gevolgen voor mens en dier die buitenuitloop bij kippen met zich mee brengt onder ogen te zien .
  Veel te hoge uitval bij de dieren, hoge dioxinegehaltes in de eieren en iedere keer weer kippen ruimen.
  Hoelang kan de bio sector nog doorgaan met consumenten voorliegen.

 • no-profile-image

  Ben Beerens

  En wie betaald weer het gelach? De vermeerderaars, broederijen en broedei exporteurs. De pluimveehouders met buitenloopkippen verdienen hun boterham op een manier die veel schade toebrengt aan hun collega's. Laat ze de kippen maar binnen houden of extra heffing betalen om hun collega's te compenseren.

 • no-profile-image

  biokip

  Vroeger konden kippen gewoon buiten leven. Is er iets mis met de kip of is er buiten iets mis? Antibioticum ;In Europa was in 1997 het totale gebruik 5093 ton, waarvan 1494 ton therapeutisch werd gebruikt en de rest als groeipromotors! Smakelijk! Doe mij maar Biokip... ipv een volgespoten kip die omvalt als er iets langsvliegt...

 • no-profile-image

  Marteen

  Waar komt dat nu weer vandaan? Het is zomer, Met zonnestralen heeft het virus helemaal geen kans om zich te verspreiden. Bij ophokken lopen die kippen veel meer risico op virussen.

  Iets klopt er gewoon niet. Lijkt wel opzet. Mijn kippen zijn super gezond en lopen lekker 24hr buiten.

 • no-profile-image

  Droog op 10 Hoog


  Wat hebben overdraagbare ziektes te maken met zonnestralen?
  Alle landbouwdieren hier in het rijke westen zijn in de loop van generaties niet meer hetzelfde als de wilde dieren die in de vrije natuur leven. In de vrije natuur overleeft de sterkste, de zwakkere gaan dood en dat kan goed in sommige gevallen wel meer dan 50% zijn die vroegtijdig sterven maar daar kraait geen haan naar want die dode dieren zien wij als mensen niet! Bij landbouwhuisdieren is dit percentage vaak onder de 10%
  Wij als mensen zijn hier in het rijke westen door de generaties heen ook niet meer hetzelfde als onze over overgrootouders, wij worden ook ouder en groter omdat wij goed voedsel en goede huisvesting tot onze beschikking hebben! Stel dat je nu 100 willekeurige mensen hier uit het rijke westen uit hun huizen haalt en laat ze los in donker Afrika of ander groot oerwoud en ga na een jaar nog eens kijken hoeveel er dan ziek zijn of al zijn overleden!
  Zo is dat met onze landbouwdieren hetzelfde verhaal, geef ze goed voedsel en een schone leefomgeving, dus mooi binnen met een goed klimaat en je zult bijna geen zieke of stervende dieren hebben! Laat je de dieren los lopen waardoor ze in de uitwerpselen van hun huisgenoten kunnen lopen, pikken, wroetten of nog erger, laat ze dat ook nog buiten doen waar ze in aanraking kunnen komen met uitwerpselen van wilde dieren (trekvogels, vogels uit de natuur, wilde zwijnen, vossen, etc etc) dan krijg je weer hetzelfde verhaal wat ik zojuist vertelde over die 100 mensen die in het oerwoud los worden gelaten! Het is bijna onmogelijk om de huidige landbouwhuisdieren terug te plaatsen in de vrije natuur (uitloop naar buiten) zonder dat er dan veel ziek zullen worden of zelfs sterven! Het extra wat dan zou sterven vind ik nog meer dierenmishandeling dan ze binnen houden en ze de beschikking geven over een gezonde leefomgeving! En vooral in het dichtbevolkte Nederland is het sowieso al onmogelijk dan zou je naar grotere landen moeten gaan produceren waar je buurman veebedrijf 50 of 100 km verder op zit met zijn bedrijf en waar je alleen maar open vlaktes hebt waar weinig wilde dieren zijn, ja dan zou het misschien een kans van slagen hebben maar hier zal dat ons nooit lukken! En dan kun je wel praten over en vroeger dan, van vroeger zijn er geen echte cijfers bijgehouden wat betreft ziektes en sterfte, toen werd er nog volop gejaagd om het wildbestand op peil te houden, vanuit vroeger is de veehouderij van nu ontstaan omdat we minder zieken en stervende dieren wilden hebben! En dan zijn er mensen van nu die nergens geen verstand van hebben maar wel het hardst roepen dat we terug moeten naar vroeger met alle ziektes en sterfte van toen!! Je kunt ook veganist worden maar dan heb je ook weer de kans dat je ziek word van Ehec in de groenten!

 • no-profile-image

  Alex

  Wat ben ik blij dat er nog mensen in de Bijlmer wonen die weten hoe men veilig en verantwoord landbouwhuisdieren moet houden.
  Ik stel voor in het kader van een extra bezuinigingsronde om de afdeling van ELI die zich met de landbouw bezig houdt te huisvesten rondom de 10e verdieping. Zij kunnen dan onderricht worden door de betreffende bewoner(s). Het kantoorgebouw in Den Haag doorverhuren aan goedbetalende externe organisaties. Gebeuren er weer twee hele positieve zaken voor de gehele sector

 • no-profile-image

  piet classens

  Ik zeg wel vaker tegen collegae pluimveehouders, bio en buitenuitloop is korte termijn winst ,scharrelkippen word nu al het standaard eitje,dat kan toch niet waar zijn, scharrel binnen is het maximaal haalbare en dat moeten we rechtuit kenbaar maken,anders lopen we rechtstreeks in de valkuil die we 10 geleden hebben gemaakt,waar we elkaar niet de waarheid vertelden,moeten er eerst ongelukken gebeuren voor dat het besef er is ???

  Piet Goedhart

 • no-profile-image

  Woopie

  Wil niet pessimistisch doen, maar het wordt nog veel erger, als we zo doorgaan, met het op megaschaal ophokken van dieren, een schande, dat we in tijden van crisis zulke discussies moeten voeren.
  Daarom nogmaals, STOP de MEGAveehouderij.....

 • no-profile-image

  luna

  Door mensen als woepi zijn boeren gedwongen om steeds groter te worden,zij verzinnen de regels die nergens op gebaseerd zijn!Daarom stop de woepies!
  Deze posting slaat nergens op netzoals die hieronder ook niet!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.