Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Prijs kooi-eieren stijgt sneller dan die van scharreleieren

De prijs van kooi-eieren steeg deze week harder dan de opbrengst van scharreleieren. Het aanbod van de laatstgenoemden is relatief groter, omdat kooihennenhouders langzamerhand overschakelen op een alternatieve huisvesting voor hun dieren.

De eierverwerkende industrie koopt niet of nauwelijks eieren, omdat zij daar voldoende voorraden van heeft. De export van Nederlandse eieren naar derde landen loopt goed door de lage Nederlandse eierprijzen. Die liggen dicht bij het wereldmarktniveau.

De NOP-prijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram stijgt met 1 cent naar € 3,99 per 100 stuks. Bruine kooi-eieren in die gewichtsklasse noteren 15 cent hoger op € 3,71 per 100 stuks.

Prognose: prijs gelijk

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nee, natuurlijk koopt de industrie nog niet! Omdat zij voldoende voorraad heeft opgebouwd, uit bijvoorbeeld Polen. Waar ze door de goede prijs in 2009 en begin 2010, stevig hebben uitgebreid, door extra kippen in de kooitjes te stopppen! Door de te hoge produktie van eieren zakte prijs onderuit. De industrie heeft dus het probleem dat in Polen niet op bezettingsdichtheid in kooihuisvesting wordt gecontroleerd, hier naar toe gehaald! Op de prijs waarvoor de industie deze eieren heeft gekregen heeft ze altijd winst. Niemand ter wereld kan voor deze prijs eieren produceren. Door koeling kunnen ze er behoorlijk lang over doen om ze te verwerken. En als ze het produkt niet vloeibaar verkocht krijgen, kunnen ze er nog poeder van maken, waarna ze het nog eens een jaar ongekoeld op kunnen slaan. Deze eieren kunnen dus nog akelig lang boven de markt hangen!
    En Polen blijft maar in Brussel vragen of zij de kooihuisvesting langer mogen toestaan!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.