Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Opnieuw vogelgriep in Creil

Maandag 27 juni is opnieuw vogelgriep geconstateerd in Creil, Noordoostpolder. Het virus is aangetroffen in de al geldende 3-kilometerzone rondom het bedrijf waar afgelopen vrijdag de variant H7N7 is vastgesteld.

Het gaat wederom om een H7 variant.

In tegenstelling tot vorige week handelt het nu om een kalkoenenbedrijf zonder uitloop. Het bedrijf met 6750 dieren wordt vandaag geruimd en rondom het bedrijf is vanaf 16 uur een nieuwe 3-kilometerzone van kracht, waar een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel geldt. Deels overlapt deze zone met de vorige week ingestelde zone, maar deels beslaat het ook een nieuw gebied.

In het nieuwe gebied liggen nog 2 andere bedrijven met pluimvee. Deze bedrijven zijn onderhevig aan screening op de aanwezigheid van het vogelgriepvirus. Daarnaast geldt voor deze bedrijven een afschermplicht. Dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnen gehouden moet worden.

In de eerder ingestelde zone bevonden zich 5 pluimveebedrijven, waaronder het kalkoenenbedrijf.


Update 28 Juni

Het type vogelgriep op het kalkoenenbedrijf in Creil is een milde (laagpathogene) variant. Omdat een laagpathogene variant van vogelgriep kan muteren in een hoogpathogene (zeer besmettelijke) variant, zijn alle 6.750 kalkoenen op het bedrijf geruimd.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Avanta

    En er komen nog veel meer ziektes aan, allemaal dank zij de intensieve veehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.