Pluimveehouderij

Achtergrond

Vogelgriep op Duits bedrijf

Uit voorzorg zijn 25 mei bij Gütersloh (D.) 20.000 vleeskuikenouderdieren geruimd. Er was sprake van een mindere eiproductie en een licht verhoogde uitval. Het blijkt om een AI-besmetting van het type H7 te gaan.

De Nederlandse opfokorganisatie zou een nieuw koppel ouderdieren aan het betreffende bedrijf leveren maar dat moet door de besmetting tenminste enkele weken worden uitgesteld. Het bedrijf ligt in Rietberg. Dat ligt ligt in Nordrhein Westfalen in de Kreis Gütersloh, circa 50 kilometer ten noordoosten van Dortmund en ongeveer 20 kilometer ten westen van Paderborn.

Verwacht wordt dat het een laag pathogene variant van het AI-virus betreft. De precieze uitslag is op dit moment nog niet bekend.
Uit voorzorg zijn alle 20.000 vleeskuikenouderdieren van het besmette bedrijf geruimd. Er is een beperkingsgebied met een straal van 1 kilometer ingesteld. In dat beperkingsgebied liggen 13 adressen met pluimvee. Binnen een straal van 3 km rondom het besmette bedrijf liggen enkele grotere pluimveebedrijven waaronder één met 200.000 vleeskuikens.

Nederland

Met betrekking tot de AI-besmetting in Kootwijkerbroek zijn de problemen voor de bedrijven in het beperkingsgebied vrijwel opgelost. Door de uitbraak hebben diverse landen buiten de Europese Unie de import van Nederlands pluimvee en pluimveeproducten opgeschort. Van die landen is Rusland wel de belangrijkste omdat normaliter daar wekelijks ongeveer 3 miljoen broedeieren en circa 250.000 eendagskuikens heen gaan.

De Nederlandse Chief Veterinary Officer heeft met haar Russische collega gesproken. Daaruit is gebleken dat Rusland genegen is over te gaan naar regionalisering. Verwacht moet worden dat de formaliteiten daarvoor begin volgende week zullen worden afgerond. Het is nog niet bekend uit welk gebied Rusland vooralsnog geen producten wil ontvangen. Gehoopt wordt op een uitsluiting van de gemeente Barneveld, maar meer waarschijnlijk is een uitsluiting van de provincie Gelderland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.