Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

‘Vogelgriep lijkt onvermijdelijk’

Dat er af en toe vogelgriepvirus wordt gevonden lijkt volgens Teun Fabri onvermijdelijk. Een echt probleem wordt het pas als het verspreidt van het ene naar het andere bedrijf.

Dat er af en toe een vogelgriepvirus op pluimveebedrijven gevonden wordt, lijkt onvermijdelijk, constateert Teun Fabri, pluimveedierenarts
bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Een echt probleem ontstaat volgens Fabri pas als sprake is van verspreiding van griepvirussen van het ene naar het andere bedrijf.

Hoe voorkom je verspreiding van bedrijf naar bedrijf?

„Het hanteren van een zeer strikte bedrijfshygiëne is het belangrijkst. We weten dat uitloopbedrijven het grootste risico lopen om
besmet te raken met een influenzavirus van buitenaf, bijvoorbeeld afkomstig van wilde vogels. Deze bedrijven zouden extra strikt moeten zijn met het afvoeren van producten van het bedrijf. Dat wil zeggen: een uitgekiende logistiek hanteren, en hygiënisch werken. Het vogelgriepvirus is relatief gevoelig. Als het terechtkomt op een schoon ei is het binnen een paar minuten dood. Maar op met mest vervuilde eieren kan het virus prima overleven. Bij een onverhoopte bedrijfsbesmetting kun je met vuile eieren het virus dus heel goed verspreiden.”

Is anno 2011 de kans op een epidemie van vogelgriep met een hoogpathogeen virus nog net zo groot als in 2003?

„Dat is moeilijk te zeggen. In 2003 ontstond een situatie waarin een hoogpathogeen geworden virus zich in snel tempo verspreidde. Achteraf weten we dat bij het stellen van de eerste diagnose al 15 bedrijven in een kleine regio besmet waren. Dat scenario moeten we koste wat kost zien te voorkomen. Daarom is het zaak om een bedrijfsbesmetting te vinden voordat het virus kans ziet om zich verder te verspreiden naar andere bedrijven.”

Zo’n snelle verspreiding als in 2003 voorkomen, lukt dat?

„De kans dat we vogelpestvirussen sneller op het spoor komen, is groter dan in 2003. We beschikken via het CVI in Lelystad nu over
een goede PCR-test waarmee een vogelpestvirus binnen 24 uur aan te tonen is. Die hadden we in 2003 nog niet. Ook werken we nu met een periodieke monitoring van bedrijven. Verder is de bewustwording bij pluimveehouders veranderd, waardoor ze sneller aan de bel trekken.”

Dus de pluimveehouders zijn alerter. Hoe komt dat?

„De normen om aan de bel te trekken in verdachte situaties zijn helderder geformuleerd. Ik denk ook dat pluimveehouders inmiddels beter beseffen dat hen geen blaam treft als er onverhoopt een vogelgriepvirus op het bedrijf gevonden wordt. Ook als je je zaakjes qua bedrijfshygiëne perfect voor elkaar hebt, kan het vogelgriepvirus toeslaan. In 2003 leek het erop dat schuldgevoelens een aantal pluimveehouders ervan weerhouden hebben om snel alarm te slaan.”

Is het vaccineren van pluimvee geen goede manier om het risico op een uitbraak in te dammen?

„Los van de handelspolitieke gevolgen, vind ik vaccineren veterinair gezien niet de beste aanpak. Ervaringen met massaal vaccineren in het Verre Oosten leren ons dat je daarmee problemen met vogelgriep kunt verkleinen, maar niet geheel kunt oplossen. Ik ben daarom niet zo’n voorstander van vaccineren.”

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Agrarier

  Hoe was het in tijden van de legbatterij? Waren er toen veel gevallen? Ben niet thuis in kippen, maar kan me voorstellen dat er toen minder waren.

 • no-profile-image

  busger

  graag wil ik het wetenschappelijke bewijs zien dat het vogelgriepvirus "werkelijk"bestaat!!!!
  En de bewijsvoering hoe deze testen uitgevoerd worden..

  ik geloof er helaas niets van..

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Dus ook de heer Fabri vind dat we willens en wetens pluimvee moeten blijven houden met buitenuitloop,ook al zetten we daar konstant heel pluimveehoudend Nederland en de volksgezondheid mee op het spel.Kun je nog meer boter op je hoofd hebben.
  Pluimvee houden met wintergarden,oke,maar met buitenuitloop is gewoon een grote tikkende tijdbom.Het is niet de vraag of die ooit afgaat,maar wanneer.

 • no-profile-image

  kooi kippenboer

  Ik hoop dat als de ramp zich weer zou voltrekken, ze niet weer een enkel bedrijf alle ruimingen uit laten voeren. Doordat dit bedrijf zich niet aan de 48-uurs regel hield, werd vogelpest naar Limburg gehaald. Want er waren toch vaste krachten nodig om "F.Vogelpest" te instrueren.

 • no-profile-image

  Joop

  dat enkele bedrijf was het probleem niet alleen, dat bedrijf heeft alle voorschriften aan de laars gelapt, door op de Veluwe besmette bedrijven te ruimen, en daarna in Limburg reguleer kippen te vangen met dezelfde mensen. Er was geen toezicht en al helemaal geen controle op wie waar werd ingezet.Dat werd aan de firma M. overgelaten, en die hebben (onverantwoord) kansen gegrepen. Erger was dat er zelfs dierenartsen waren(uit de praktijk!),die bij een ruiming waren ingehuurd,maar hun spullen uit de praktijk achter in de auto hadden liggen, en rustig een paar dagen praktijk deden in de week met een auto,en spullen die uit een besmet bedrijf kwamen. Heel veel mensen waren dus helemaal niet bewust van wat zij deden,en dat kwam ik tegen gedurende 6 a 7 weken die ik tijdens de crisis heb gewerkt. En diverse keren heb ik misstanden gemeld, maar daar werd niets mee gedaan. Zelf heb ik een AIDér erbij moeten halen omdat diverse F.Vogelpest-figuren met ontstoken ogen aan het werk waren, en er verder niemand iets van zei. In tijd van nood ben ik zeker weer paraat,maar hopelijk komt het er niet van( boeren, let op wat je doet), en hopelijk is er dan een betere organisatie.
  Groeten van VWAér.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.