Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Vogelgriep in Kootwijkerbroek

In Kootwijkerbroek (Gld.) is bij een biologisch pluimveebedrijf met 8.800 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Het gaat om een H7-variant.

Later vandaag (vrijdag 13 mei) wordt duidelijk of het om een hoog- of laagpathogene versie van H7 gaat. Alle kippen op het leghennenbedrijf zijn inmiddels geruimd. Sinds gistermiddag geldt er in een zone van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Binnen de 3-km zone zitten bijna 60 andere pluimveebedrijven. De nVWA screent al die bedrijven op verschijnselen van AI. Voor deze bedrijven geldt een ophokplicht.

Bekijk hier het kaartje van de precieze 3-km zone.

Milde variant

Update: Op 13 mei 2011 om 13.00 uur heeft het ministerie van ELI bekend gemaakt dat het gaat om een milde (laagpathogene) variant van het type H7. Omdat een laagpathogene H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant), moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant worden geruimd. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit heeft op donderdag 12 mei de ruiming uitgevoerd. Die is op vrijdag afgerond.

In Pluimveehouderij staat een uitgebreid artikel over het permanente risico van vogelgriep. Lees het hele artikel .

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  v.leendert

  LLTB, ZLTO, NOP, PPE jamer dat ze spreken over duurzaamheid dat we goed bezig zijn .Ze weten wel beter maar durven het niet hard op te zeggen .
  Wat kost het de sector nu weer omdat de export van mest en eieren niet door kan gaan doordat de grenze gesloten worden.En het negatieve imago.
  Dit jaar weer 7 uitbraken wat heeft het voor zin om reclamen te maken als de sector in de krant komt te staan met een negatief imago.
  En de heren roepen maar
  Duurzaam we zijn zeer goed bezig.

  Groeten van Leendert

 • no-profile-image

  dirk

  Veel maatschappelijke organisaties-om ze netjes te noemen-spinnen garen bij elke besmetting die zich voordoet!Ze zijn telkens blij als men de veehouderij in een kwaad daglicht kan stellen.Wat we ook doen of investeren in welzijn en milieu het zal niet helpen om van ze af te komen!Eerst moest alles uit de batterij en moest alles scharrel worden.Nu is de omschakeling bijna een feit en nu gaat men de pijlen weer op de scharrelsector richten!Zie een colum in de laatste pluimveehouderij.Men wil nu verplichte uitloop!Stel dat iedereen daar weer in meegaat dan is dat over 5 jaar weer aan de beurt om de nek om te draaien!Het is in hun ogen pas goed als de laatse boer weggepest is!Jammer dat elke stands organisatie telkens weer de discussie aangaat metr die bendes!Ook de nvp doet netjes mee!Er zal nooit iets veranderen,meehuichelen is een slechte eigenschap die veel mensen opdoen als men met het pluche in aanraking komt!Het is tijd voor een andere houding,meer in de trend van kont tegen de krib!Bevalt jullie het niet zoals wij produceren dan is dat jullie probleem!Ga maar zeuren en huilen met spotjes op radio en tv tegen de burgers,die hebben
  al lang door dat er toch gegeten moet worden liefst tegen normale prijzen!

 • no-profile-image

  Dirk

  Dirk heeft gelijk, deze maatschappelijke organisaties gaan systematisch te werk. Eerst vanwege dierenwelzijn, alle kippen naar buiten. Vervolgens komt er een zgn duurzaamheidspredikaat op te liggen. Maar buiten is helemaal niet duurzaam. Dus zit de sector met een milieuprobleem. Ten slotte komt de volksgezondheid in het gedrang vanwege het hogere risico op griep. Kijk naar de Q-koorts. De pluimveehouderij gaat hetzelfde scenario tegemoet. Alles met maar een ultiem doel...weg met de intensieve veehouderij en tot slot, weg met alle vormen van dierhouderij!!!

 • no-profile-image

  Woopie

  Ja, en daar gaan we weer, de ene ziekte is nog niet verdwenen of de andere dient zich alweer aan, schande.
  En wie zijn er weer de dupe, juist.

  DE DIEREN.....

 • no-profile-image

  buffalo harrie

  telkens weer zijn het de biologische bedrijven. heb het een keertje in de gaten gehouden hoeveel kranten dit erbij melden.als het er 2 van de 20 zijn is het veel.wanneeer gaan burgers n keertje inzien dat dit verkeerd is. zo gauw de trekvogels terugkomen is het prijs.en elk jaar zal dit zo zijn.wakker dier en dergelijke zitten tegenwoordig maar te zeuren over stalbranden .dat dit zoveel levens kost in de megastallen.en dit dan dieptriest dat hier kippen voor moeten afgemaakt worden.als deze kippen binnen gehouden worden is er niets aan de hand.en telkens zijn andere gangbare bedrijven mede de dupe ervan. wanneer gaan ze het inzien als er geen enkele kippenboer overschiet. triest

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.