Pluimveehouderij

Achtergrond

Vogelgriep in Duitsland breidt uit

De laagpathogene aviaire influenza-uitbraak in de Kreis Gütersloh (Nordrhein Westfalen, Duitsland) breidt zich nog steeds uit.

Tekst: Henk Hulsbergen


Na de eerdere ruimingen van een vermeerderingsbedrijf in Rietberg en een kalkoenbedrijf in Reda-Wiedenbrück, is de besmetting inmiddels ook vastgesteld op een legbedrijf met 3.600 hennen, een legbedrijf met 9.300 hennen en een pluimveebedrijf met 25.400 eenden, ganzen, kwartels en parelhoenders. De beide laatstgenoemde bedrijven hebben dezelfde eigenaar. Alle deze nieuw besmette bedrijven liggen in Rietberg.

Inmiddels hebben de veterinairen van Kreis Gütersloh assistentie gekregen van twee specialisten van het Friedrich Löffler Institut (Duitslands nationale referentielaboratorium) om de oorsprong van de uitbraak te onderzoeken.

De berichten dat het LPAI-virus al aanzienlijk langer in de omgeving aanwezig is en dat besmette koppels pluimvee zijn verzwegen, nemen in de Duitse pers toe. De minister van Landbouw van de deelstaat Niedersachsen zegt informatie te hebben dat dierenartsen in Oostelijk Westfalen al weken lang koppels pluimvee behandelen tegen LPAI en de verschijnselen niet hebben gemeld aan de Westfaalse autoriteiten terwijl het toch een aangifteplichtige ziekte is. Hij heeft zijn Westfaalse collega opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de betrokken dierenartsen. Het ministerie van Landbouw in Westfalen zegt afgelopen week pas van de besmettingen te hebben gehoord.

Nederland

Verwacht mag worden dat aanstaande zaterdag het beperkingsgebied Kootwijkerbroek zal worden opgeheven. Het tijdstip waarop het gebied daadwerkelijk wordt opgeheven zal in verband met Hemelvaartsdag morgen bekend worden.

Om de export van broedeieren en eendagskuikens naar Rusland weer vlot te trekken door over te gaan naar regionalisatie, is nu al meer dan een week vrijwel dagelijks contact tussen de Nederlandse en Russische overheden.

De Russische CVO heeft mondeling verklaard zeker voorstellen te zullen doen om tot regionalisatie over te gaan, maar het wachten is op een brief van hem waarin hij dat voorstelt. Zolang die brief niet is ontvangen kan de nVWA geen exportcertificaten voor Rusland afgeven. Elke dag dat de export naar Rusland onmogelijk is kost de betrokken exporteurs veel geld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.