Pluimveehouderij

Achtergrond

‘Nederlandse pluimveesector verliest marktaandeel in Duitsland’

De Nederlandse pluimveesector verliest de komende jaren terrein op zijn exportmarkt in Duitsland. De Duitse productie van pluimveevlees en eieren groeit dan harder dan de Duitse consumptie van deze producten. Die waarschuwing gaf de Duitse professor Hans-Wilhelm Windhorst van de universiteit Vechta vandaag op het Nationaal Pluimvee Congres van het Productschap Pluimvee en Eieren en Dutch Poultry Centre in Duiven.
Duitsland is verreweg de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse pluimveesector. Nederland voert zo’n 154.000 ton pluimveevlees naar Duitsland uit. Daarmee heeft Nederland een aandeel van 34,3 procent in de totale Duitse import van pluimveevlees. “Diverse Duitse pluimveeslachterijen voeren hun productie de komende jaren op. Daardoor zal Nederlandse pluimveevleessector zich meer op andere exportlanden moeten richten”, legt Windhorst uit.
Vooral in landen buiten Europa zal de consumptie van pluimveevlees de komende jaren sterk stijgen volgens de Duitse professor. Tussen 2008 en 2018 groeit de import door Saoudi Arabië met bijna 73 procent naar 881.000 ton. Mexico zal in dat jaar met 867.000 ton 33,2 procent meer pluimveevlees importeren. China zal 25 procent meer buitenlands pluimveevlees nodig hebben met 807.000 ton.
Door het Duitse verbod op traditionele kooien voor leghennen is de Duitse zelfvoorzieningsgraad voor eieren gedaald van 70 naar 59 procent. “Dat percentage zal de komende jaren weer stijgen”, stelt Windhorst. Hoe groot die stijging is, hangt van een aantal onzekere factoren af. Zo zijn in Duitsland 2 miljoen traditionele kooiplaatsen nog niet ongebouwd naar een alternatieve huisvesting. “Wat gaat daarmee gebeuren? Wat gaat de Duitse regering doen met de verrijkte kooi ofwel de kleingruppenhaltung? Mogen kooi-eieren in 2012 nog vrij verhandeld worden in Europa? Wat gaat de eierverwerkende industrie vanaf 2012 doen. Koopt die kooi-eieren in bijvoorbeeld de Oekraïne of stapt die over op scharreleieren?”, vraagt de Duitse professor zich af. Het antwoord op die vragen is in sterke mate bepalend voor de situatie op de Europese eiermarkt. “Nederland blijft in ieder geval wel verreweg de belangrijkste buitenlandse leverancier van eieren in Duitsland”, concludeert Windhorst.

Of registreer je om te kunnen reageren.