Pluimveehouderij

Achtergrond 4 reacties

NOP blij met onderzoek vogelgriep

Het NOP-bestuur juicht toe dat staatssecretaris Bleker onderzoek laat doen naar de aard van en het verband tussen vrije uitloop en het risico op vogelgriep AI-besmetting.

Bleker kondigde het onderzoek aan in zijn brief aan de Tweede Kamer over de vogelgriep in Kootwijkerbroek (Gld.). Het NOP-bestuur was woensdag 25 mei bijeen om te spreken over de gevolgen van de vondst van laagpathogene vogelgriep. Het bestuur noemt het besluit van de staatssecretaris om een onderzoek uit te voeren wijs, omdat het voorkomen van ziektes veel beter is.

Financiële schade

De vondst van vogelgriep heeft niet alleen vergaande gevolgen vanwege ruiming en maatregelen in het beperkingsgebied. Ook de afzet van pluimveeproducten naar derde landen ondervindt veel hinder van een uitbraak. De schade bedraagt momenteel ruim €1 miljoen per week, omdat een aantal belangrijke exportlanden de grens heeft gesloten voor onder meer Nederlandse eendagskuikens en broedeieren. Doordat de afzet moeilijker loopt, zijn opbrengstprijzen lager en lijdt de gehele pluimveeketen financiële schade.

Het bestuur hoopt dat resultaten van het onderzoek snel beschikbaar zijn, zodat het met de staatssecretaris in overleg kan gaan op welke wijze de sector gezond gehouden kan worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  beastly

  sector gezond houden? er is maar één manier: afschaffen die intensieve veehouderij, beter voor iedereen. zeker voor moeder aarde!

 • no-profile-image

  corien

  Als je alleen maar van die domme reacties kunt geven, blijf dan op je bed liggen! Fantastisch dat dit nu eindelijk onderzocht wordt!

 • no-profile-image

  Luna

  Met Beastly eens.
  Afschaffen de intensieve veehouderij.
  Stinstallen en Magastallen de Wereld uit, te beginnen in Nederland, en daarvoor in de plaats weer granen/groente en fruit op het land.
  Beter voor iedereen.

 • no-profile-image

  Luna

  Megastallen en Stinkstallen moet het zijn, maar dat snapt de doorsnee Nederlander toch wel?
  Sorry, voor de tikfoutjes, in o.s. berichtje.

Of registreer je om te kunnen reageren.