Pluimveehouderij

Achtergrond

Mais begint goed, maar neerslag is gewenst

Valkenburg – De mais van de gebroeders Fransen op het Plateau van Margraten in Limburg staat al 8 centimeter hoog op het land.

Valkenburg – De mais van de gebroeders Fransen op het Plateau van Margraten in Limburg staat al 8 centimeter hoog op het land. Gunstige weersomstandigheden zorgden voor een goede start van het maisseizoen. ”Maar het is nog te vroeg om te juichen”, vertelt akkerbouwer Paul Fransen. ”De grond is kurkdroog en de IJsheiligen moeten nog komen.” Om het maiszaad goed te laten kiemen hebben de gebroeders de mais halverwege april een paar dagen na het bemesten gezaaid. De 20 hectare mais is, als de prijzen goed zijn, bestemd voor biogasinstallaties in Duitsland.
Foto Twan Wiermans

Termijnmarkt Thailand

Bangkok – In Thailand is de Agricultural Futures Exchange of Thailand (AFET) van start gegaan. De beurs is het eerste platform waar termijncontracten of ”futures” worden afgesloten voor rijst, tapioca en rubber. Met de beurs kunnen kopers het risico op een prijsstijging afdekken. Verkopers dekken juist het risico op een prijsdaling af. De handel in rijst is relatief klein, hoewel de graansoort wel het basisvoedsel vormt voor de helft van de wereldbevolking. Voor 2011 verwacht de wereldvoedselorganisatie FAO dat de rijstproductie 3 procent stijgt tot 720 miljoen ton.
Foto EPA

Kipleverancier Bin Laden

Thanda Choha – Een Pakistaanse koopman verkoopt braadkippen op een markt in Abbotabad, waar Amerikaanse speciale eenheden maandag terreurleider Osama Bin-Laden liquideerden. De winkeleigenaar claimt dat de beruchte topman van Al-Qaeda regelmatig vanuit de plaats Abbotabad naar het nabij gelegen dorpje Thanda Choha reisde om bij hem vlees in te kopen. Bin-Laden wordt verantwoordelijk gehouden voor de terreuraanslag op 11 september 2001, waarbij bijna drieduizend mensen in New York omkwamen. Enkele maanden geleden kwam de Amerikaanse geheime dienst de schuilplaats, een relatief grote en moderne compound, op het spoor. NAVY Seals schoten het wereldwijd bekende symbool van islamitische terreur, en zijn mythe van onaantastbaarheid, dood in een vuurgevecht.
Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.