Pluimveehouderij

Achtergrond

Kwaliteit Nederlandse kalkoenen verbeterd

De kwaliteit van de kalkoenen die Nederlandse kalkoenenhouders aan Duitse slachterijen leveren, kan zich weer meten met die van Duitse kalkoenenhouders.

Dit zei Jo Evers, voorzitter van de BAV (coöperatie Bevordering Afzet Vleeskalkoenen), dinsdag in Duiven tijdens de algemene jaarvergadering van de BAV. Een vertegenwoordiger van een Duitse kalkoenenslachterij bevestigde dit met de opmerking dat hij aangenaam verrast was over de kwaliteit van de Nederlandse kalkoenen in 2011.

In 2010, vooral in het voorjaar, bleef de kwaliteit van de Nederlandse kalkoenen achter bij die van de Duitse. Dat kwam door onder meer luchtweg-, poot- en verteringsproblemen. Die problemen doen zich nu niet meer of in mindere mate voor. De verbetering komt mogelijk doordat de eendagskuikens nu niet meer uit Frankrijk maar uit Duitsland komen.

De prijs van kalkoenenvoeder steeg vorig jaar met circa 30 procent, maar doordat ook de opbrengstprijzen toenamen, bleven de saldi ongeveer gelijk. Die lagen wel onder de saldi die Duitse kalkoenenmesters behalen. Evers; ,,De technische en financiële resultaten van de Nederlandse mesters waren flink wisselend. De goede Nederlandse bedrijven kunnen zich meten met de Duitse bedrijven.’’

Doordat de zelfvoorzieningsgraad voor kalkoenenvlees in Duitsland is toegenomen van ongeveer zestig tot meer dan tachtig procent, zullen de Nederlandse kalkoenenhouders zich met kwaliteit moeten onderscheiden in Duitsland, aldus Evers. ,,Of de Nederlandse markt bewerken met Nederlandse kalkoen.’’ De kalkoenenhouders hebben bij de overheid subsidie aangevraagd voor het project ‘Kalkoen – vaker doen!’ voor de promotie van consumptie van kalkoenenvlees.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.