Pluimveehouderij

Achtergrond 9 reacties

'Ik kan het eigenlijk nog niet geloven'

Op het biologisch leghennenbedrijf van Wim en Jeannette Mulder in Kootwijkerbroek (Gld.) is vorige week vogelgriep geconstateerd. Het ging om een, naar later bleek, laagpathogene variant.

Alle 8.800 kippen op het bedrijf van de nieuwbakken pluimveehouders waren toen al geruimd. In gesprek met Boerderij.nl vertelt Wim Mulder wat er gebeurde op zijn bedrijf en hoe het nu verder gaat „Zolang de stal leeg staat hebben we geen inkomen.”

Meneer Mulder, hoe gaat het met u?

„Ik kan het eigenlijk nog niet geloven. Je beseft het niet goed. Het overrompelt je. Maar je moet wel je verstand er bij houden. Dit moet goed worden afgehandeld."

Hoe merkten jullie dat er iets niet in de haak was?

„De voeropname van de kippen liep iets terug. Enkele kippen liepen ook niet zo vlug meer. Dat bleef zo. We wisten dat er iets aan de hand was. De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft onderzoek gedaan en kwam tot de conclusie dat de kippen buikvliesontsteking hadden en met longproblemen kampten."

Er werd niet meteen aan vogelgriep gedacht?

„Nee. De dierenarts en de opfokker hebben nog naar de kippen gekeken. Zij zagen ook geen verschijnselen die wezen op vogelgriep. Aan de eieren was niets te zien en ook de uitval was minimaal."

Later bleek dat dit toch wel het geval was.

„Ja dat klopt. De GD heeft nog monsters naar Lelystad (Animal Sciences Group, red) gestuurd. Zij belden vorige week woensdagavond met de mededeling dat het hoogstwaarschijnlijk toch vogelgriep was. Dan denk je: dat bestaat niet. ’s Nachts zijn nieuwe monsters genomen. Voordat daar de definitieve uitslag van binnen was, stond de ruimingsploeg hier donderdagmiddag al op het erf. Ze wisten het voor 90 procent zeker, zeiden ze. Toen de uitslag positief bleek, zijn de dieren nog diezelfde dag geruimd."

Het is gissen naar de precieze oorzaak van de besmetting.

„Ja, de oorzaak is niet bekend. Daar komen we waarschijnlijk ook niet achter. Het vermoeden bestaat dat de kippen via wilde vogels besmet zijn geraakt. Eigenlijk kan ik hier ook niks aan doen. Ja, de kippen binnen houden misschien. Maar dat is voor mij als biologisch leghennenhouder geen optie. In de 3 kilometerzone om ons bedrijf liepen bij een derde van de bedrijven de dieren buiten. Nu zit alles hier op slot. Dat komt bij ons vandaan. Daar heb ik toch wel een beetje een schuldgevoel over. Het zit me niet lekker."

Hoe nu verder?

„Mijn eigen stal zit op slot. Er zit een zegel aan de deur. Dat blijft 14 dagen zo. Daarna wordt de stal meerdere keren grondig gereinigd en ontsmet. Na 42 dagen wordt dan bekeken of het virus weg is. Het is de vraag of wij op korte termijn weer kippen kunnen krijgen. Het is gebruikelijk dat je ver van te voren wordt ingedeeld. Ik hoop dat er wat geschoven kan worden."

Jullie waren pas net begonnen met het houden van leghennen.

„We hadden pas een nieuwe stal gebouwd. De kippen hebben hier maar een maandje rondgelopen. Tijdens de bouw ben ik misschien wel duizend keer naar achteren gelopen. Nu mag ik mijn eigen stal niet meer in."

Hoe groot is de financiële schade?

„Ik denk dat we dit wel kunnen opvangen. De kippen worden vergoed, maar zolang de stal leeg staat, hebben we geen inkomen. Gelukkig hebben we de kalveren (witvlees) nog."

Sterkte gewenst.

„Bedankt."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marteen

  Vind het nog steeds vreemd zo'n enkel geval in een druk bevolkt kippen gebied.

  Het is droog met veel zon dan hebben die virusen toch bijna geen kans?
  Het lijkt niet op vogelgriep en dan toch?

  Ik heb zelf mijn vleeskuikens in groepen van max 300 verdeeld. Zo kun je ook de groepen vergelijken en makkelijker oordelen wat er aan de hand zou kunnen zijn. Ze lopen/leven buiten en worden dagelijks bezocht door andere vogels die wel een een "graantje"mee pikken. Maar geen vogelgriep.

  Vreemd allemaal

  Mvrgr Marteen

 • no-profile-image

  gerry

  jammer voor meneer mulder. en dan gaat iemand die telt zo reageren . dat is een goedkope reaktie. blj dat meneer mulder de kippen zo houd en dan is dit het risico.

 • no-profile-image

  Jacco Keuper

  Onderstaande reactie slaat op een eerdere reactie van 'Iemand die telt'. Deze is verwijderd vanwege ongepaste inhoud.

 • no-profile-image

  Ben Beerens

  Voor meneer Mulder is het natuurlijk verschrikkelijk. Maar als sector moeten we ons beter wapenen tegen dierziektes zoals A.I. We zullen op zoek moeten naar houderijsystemen die naast dierenwelzijn ook wat hygiene betreft goed scoren. Voor een onoverdekte uitloop is in Nederland geen plaats volgens mij.

 • no-profile-image

  Henk Haanstra

  het is mooi voor dhr Mulder dat hij zijn kippen vergoed krijgt maar wie betaald de schade bij de vb's, prijs naar beneden,de Broedei exporteurs en Broederijen die eieren in de consumptie moeten doen, de afnemers in het Buitenland die over 9 wk geen kuikens kunnen slachten en de grootste schade zou wel eens kunnen zijn dat afnemers het vertrouwen in het NL produkt verliezen.

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Inderdaad Ben,een realist moet erkennen dat op deze manier kippen houden onverantwoord is.

 • no-profile-image

  guillaume

  Jammer ,wat maken we het elkaar weer moeilijk.fam Mulder heeft de nek uitgestoken om de consument vriendelijke manier te produceren,met eigen middelen, ruimen was vroeger niet nodig kun je zien. Gezien de reacties zie dat de mentaliteit onder de boeren en pluimveekolom aan alle kanten rammelt en angst overheerst.Bah! (ps.als ze maar niet ziekgeent zijn,maar daar gaan we maar niet vanuit),complottheorie?

 • no-profile-image

  Verstand

  Het is een lastig verhaal, maar iedere pluimveehouder is verantwoordelijk, ook naar de omgeving. We doen alles om burgers in de regio het naar de zin te maken, milieumaatregelen te over. Dierenwelzijn zou zogenaamd ook goed zijn. Zogenaamd, want een kip is niet gelukkig in de wei. Hij voelt zich continu bedreigt en terecht, als je naar de uitvalcijfers van uitloopkippen kijkt.
  Maar waar niet aan gedacht wordt is de pluimveehouderij in de regio, die wel kippen afschermen voor gevaar van roofvogels en enge ziekten.
  Er lopen al zoveel kippen buiten dat het niet alleen door mij veroorzaakt wordt, is de gedachte. Dit doet me denken aan die sloot, waar iedereen inspringt.
  Mensen, het gaat een keer falliekant mis!!!!

 • no-profile-image

  zoon van gait

  Is iedereen vergeten dat het in maart op een scharrelkippen bedrijf was in Zeeland? En dat zowel conventioneel als bio bijde een risico lopen? Aldtijd het ge ouwehoer dat bio de boosdoener is...
  We onderzoeken nu meer dus we vinden ook meer!!!!

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.