Pluimveehouderij

Achtergrond 626 x bekeken

Het is stil geworden op pluimveebedrijf Mulder

Donderdagavond ruimde de Voedsel en Waren Autoriteit 8800 biologische legkippen op het bedrijf van Wim Mulder in Kootwijkerbroek. De pluimveehouder zag vorig weekeinde lichte problemen. Maar dit had hij niet voorzien.

”Het is stil geworden”, zegt biologisch pluimveehouder Wim Mulder (44) uit Kootwijkerbroek. Hij had zijn biologische legkippen amper een maand. ”Hier had ik helemaal niet op gerekend, en de dierenarts ook niet.”

De kippen waren een beetje sloom, vond Mulder. Er was een klein beetje uitval, maar niet extreem veel. ”Misschien één of twee op een dag. De voeropname nam een beetje af. Toen hebben we besloten kippen op te sturen naar de Gezondheidsdienst voor Dieren.” Toen bleek het te gaan om aviaire influenza. ”Waar zijn we aan begonnen?”, verzuchtte hij.

Waar het virus vandaan kan komen, is voor hem een raadsel. ”Waarschijnlijk een trekvogel die poep uit de lucht heeft laten vallen. Maar je weet het niet. Ja, er is hier wel een waterpoeltje met wilde eenden in de buurt. Maar waar zie je tegenwoordig géén eenden?  Misschien op het stuifzand bij Kootwijk – maar daar zitten ook geen kippen.”

Mulder was net begonnen als biologisch legpluimveehouder. Hij was in dienst bij een loonwerker en hield voordien 350 vleesvarkens. ”Maar dat was te weinig. Ik dacht: ik probeer een andere tak, naast de kalveren die ik ook nog heb.”

Hij gaf zijn baan op en stortte zich op de biologische legkippenhouderij. ”Het loonwerk was vaak onregelmatig en dan moest mijn vrouw inspringen. Dat kan wel een keer, maar nu ben ik gewoon altijd thuis voor het werk. En dan dit.”

”De ruiming is donderdag heel netjes verlopen. Het is wel triest, maar het moet. Ik kan wel zielig gaan doen, maar daar wordt het ook niet beter van. En uiteindelijk heb je liever ziekte in de stal dan in je gezin. Het blijven beesten.”

Straks mag hij de stal schoonmaken en ontsmetten. Daarna weer opnieuw beginnen. ”Ik hoop dat Verbeek mij kan helpen bij de herbevolking van de stal. Dat moet ook weer passen in hun schema.”

De pluimveehouder benadrukt hoeveel steun hij heeft gehad van Verbeek en van voerleverancier Rijnvallei. ”Toen de Voedsel en Waren Autoriteit kwam, hebben zij het woord voor mij gedaan. Zij weten veel beter dan ik wat er allemaal moet gebeuren. Ik heb het maar aan hun overgelaten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.