Pluimveehouderij

Achtergrond 244 x bekeken 3 reacties

Recordprijs vleeskuikens verbroken

De basiscontractprijs voor vleeskuikens stijgt volgende week met een halve cent naar 81 cent per kilo. Dat is op nieuw record. De afzet van pluimveevlees loopt goed. Sommige pluimveeslachterijen hebben moeite om hun marges te halen.
Voor vleeskuikenhouders is de stijging van de prijzen hard nodig. Zij moeten veel meer voor het voer betalen. Zodoende is een verdere stijging van de basiscontracprijs nodig om de kostprijs te halen. De prijzen van niet-contractgebonden dieren stijgen met 2 cent naar € 0,99 tot € 1,01 per kilo. Gisteren meldden wij per abuis een verkeerde prijs. Deze is nu gecorrigeerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JP Bierema

  Een halve cent is een zoethoudertje!
  Het is verdomme een schande dat in zo'n goed opgaande markt de mester zo weinig extra krijgt.
  En dan gaat men verhalen ophangen over marge bij de slachterij, ik dacht dat het vraag en aanbod is. Door de 42kg regel komt er minder aanbod, raar dat er dan maar een halve cent bijkomt. Laten we afspreken dat de heren de prijs dan ook met halve centjes laten zakken, maar daar is geen enkele sprake van.

 • no-profile-image

  Bart Janssen

  @Bierema, dat u de prijs te laag is snap ik, maar om dan BEWUST te gaan vloeken vind ik wel vrij schandalig.

  @Boerderij, verwijder AUB die reactie, dan mag deze ook weg

 • no-profile-image

  JP. Bierema

  Soms moeten dingen wat harder gezegd worden wil het effect behalen.
  Onder vloeken versta ik wanneer hier het woord God aan wordt toegevoegd, wat ik nooit zou doen. Wanneer u zich hier al onbehaaglijk bij voelt, dan is dat jammer.
  Wel duidelijk is het verschil in berichtgeving omtrent kuikenvlees.
  Woensdagavond of donderdagmorgen hebben de ingewijden die Derk van informatie voorzien laten weten dat sommige slachterijen moeilijk marge kunnen maken.
  In het daaropvolgende bericht met als bron PVE staat te lezen dat het verloop en de vraag positief is.
  Ook staat er te lezen dat diepgevroren produkt lekker gaat. Daarom maakte ik enkele weken terug de opmerking :"Wat erg hé, dat de slachters moeten invriezen", ik denk dat dat helemaal niet erg is omdat ieder voorjaar de vraag naar kuikenvlees toeneemt en men dan winst kan nemen op ingekocht product. Een akkerbouwer schuurt ook eerst zijn product in om dit later in het seizoen met meer winst te kunnen verkopen.
  Slachters die dus jammeren doen dat om de BCP proberen af te remmen in zijn stijging, en dat vind ik kwalijk.
  Wanneer ik mijn ronden samenvat ben ik soms geneigd snel tevreden te zijn, alleen wanneer je bedenkt dat we steeds opnieuw moeten investeren in milieumaatregelen, dierrechten en andere aanpassingen op onze pluimveebedrijven vind ik dat we flink aan de bel moeten trekken wanneer ik denk dat we tekort komen.
  Met regelmaat hoor ik vleeskuikenhouders die zelf dierhouden niet meer zien zitten door financieël tegenvallende prestaties en dat is niet voor niks. Dat betekent te lage inkomsten. Daarom vind ik dat het best eens luid en duidelijk mag worden gezegd en ik roep andere pluimveemesters op om hun mond ook eens te roeren want dat helpt.

Of registreer je om te kunnen reageren.