Pluimveehouderij

Achtergrond 486 x bekeken

Pluimveehouders passen bedrijf aan de omgeving aan

De broers Twan en Jeroen Engelen breiden hun aantal vleeskuikenouderdieren uit in een gebied waar dat niet vanzelfsprekend is. Dat mogen zij door hun bedrijven aan de buurt aan te passen. Zij grijpen hun kans om betere resultaten te realiseren.

De houders van vleeskuikenouderdieren Twan (36) en Jeroen (32) Engelen in het Noord-Brabantse Someren zijn altijd op zoek naar het realiseren van een optimale bedrijfsvoering en toegevoegde waarde voor hun afnemers. Daarbij deinzen zij niet terug om zich te begeven op onbekend terrein.

Twan en Jeroen namen het bedrijf van hun ouders dit jaar over. Laatstgenoemden startten in 1972 met 3.500 grootouderdieren. Twan kwam in 1994 op het bedrijf en Jeroen in 1998. Sindsdien is het bedrijf door diverse overnames gegroeid tot 70.000 ouderdieren en 125.000 opfokouderdieren op zeven locaties. Daarvan zijn vijf in eigendom van de broers. De andere twee locaties zijn gehuurd.
De maatschap Engelen zit in een omvangrijk project voor de ruimtelijke ordening rond de gemeente Someren om te komen tot drie volwaardige locaties met in totaal 110.000 ouderdieren en 100.000 opfokdieren. Daarvoor moeten drie locaties dicht en komt er één nieuwe bij. ”We sluiten locaties dicht bij het dorp en ontwikkelen andere bedrijven verderweg gelegen. Dat is vriendelijker voor de burger”, legt Twan uit.

De drie overblijvende bedrijven zijn aan het landschap aangepast. Daardoor is het de broers gelukt om vergunningen voor de uitbreiding van die locaties te krijgen. ”We bouwen de stallen zo dat ze goed in het landschap passen. Wij stellen bovendien grond ter beschikking aan het waterschap voor een ecologische verbindingszone”, stelt Twan.

De broers hebben gebruikgemaakt van een potdekselprofiel. Dat zijn damwandplaten die horizontaal verspringen. ”Deze profielen ogen veel natuurlijker dan gladde damwandplaten. Die laatstgenoemde zien er veel industriëler uit”, vertelt Twan. Hij past de kleur van de damwandprofielen ook aan de omgevingskleuren aan. Op één locatie kiest hij voor zeven stallen van 1.000 in plaats van drie stallen van 2.400 vierkante meter. ”Dat komt minder massief over”, denkt Twan. Door die bouwwijze stijgen de kosten met 10 procent.

Naast de installatie van potdekselprofieken komt er gras (sedum) op de daken van de nieuwe stallen. ”Dat houdt vocht en fijnstof beter vast. Bovendien isoleert sedum de daken beter. Dat is ook milieuvriendelijker”, zegt Jeroen. Voor een deel van de energievoorziening komen zonnepanelen op de daken. Zij leveren de helft van het energieverbruik van de stallen op.

Zij houden ook rekening met de duurzaamheid van de stallen. Dierenwelzijn staat ook hoog in het vaandel bij de broers. ”Door de aanwezigheid van een nokventilatie in de stallen is het strooisel erg droog. Daardoor hebben de ouderdieren niet of nauwelijks antibiotica nodig. ”Ze scharrelen de hele dag en zitten nauwelijks op de springstokken. Als wij goed zijn voor de dieren, zijn zij goed voor ons bedrijfsresultaat”, zegt Jeroen.

Bedrijfsgegevens na einde bouw

110.000 vleeskuikenouderdieren

100.000 opfokouderdieren

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.