Pluimveehouderij

Achtergrond 228 x bekeken 1 reactie

Vooral kooi-eieren duurder

De afzet van eieren loopt deze week beter dan vorige week. Duitse consumenten hebben geen angst meer voor dioxine en eten weer volop eieren. Het aanbod van eieren neemt bovendien af door ruimingen van oude leghennen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren stijgt daarmee met 21 cent naar € 4,24 per 100 stuks. Niet alleen supermarkten bestellen veel eieren, maar de verwerkende industrie heeft daaraan ook weer behoefte. Duitse kokerijen en ververijen gaan eieren bestellen voor Pasen. Houders van kooihennen gebruiken de periode met lage opbrengsten van eieren om over te schakelen naar een alternatieve huisvesting voor hun dieren. Daardoor stijgt de opbrengst van kooi-eieren sneller dan die van scharreleieren. De NOP-notering van bruine kooi-eieren stijgt daardoor met 56 cent naar € 3,74 per 100 stuks. Het prijsverschil tussen kooi- en scharreleieren daalt daarmee met 36 cent naar 50 cent per 100 stuks.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Roelof

    Er moeten gewoon minimumprijzen worden ingesteld, afhankelijk van de voerprijzen. Iedereen heeft de mond vol van dierenwelzijn, maar als je een gedeelte van het jaar onder de kostprijs zit te sukkelen, blijft er geen geld over om daar extra in te investeren. Dat geldt volgens mij voor de hele landbouw. Grote pakstations hebben het misschien makkelijk, maar ik geloof niet dat in de regel bij een gemiddeld pakstation de eieren goudgekleurd zijn als ze eenmaal in het doosje zitten. De winkels maken de grootste klapper en daarom zit het CBL ook in het bestuur van het CPE, ze maken het meeste winst per ei en dragen bij het CPE genoeg bij, mogen we dan maar hopen.
    Dus CBL: een minimumprijs, wen er maar aan, of een doosje eieren nu 1.25 moet kosten of 1.75, het wordt toch meegenomen. Ik gun de winkel bij 1,75 per 10, 50 cent marge en het pakstation 30, blijft over 95 cent voor de pluimveehouder, lijkt me helemaal prima!
    Kan voldoende voor geïnvesteerd worden, kunnen we zelfs 7 kippen per/m houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.