Pluimveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Rondeel definitief drie sterren

De eieren uit de Rondeel-stallen krijgen definitief drie sterren van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. En er komt een derde Rondeel-stal in Venray.

Dat maakte Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, vrijdag bekend bij de opening van het tweede Rondeel in Wintelre (N-B). Met drie sterren beoordeelt de Dierenbescherming de Rondeel-eieren gelijkwaardig aan biologische eieren.

De Dierenbescherming kende de Rondeel-eieren vorig jaar april tijdens de opening van de eerste Rondeel-stal in Barneveld (Gld.) voorlopig drie sterren toe. Zij heeft haar definitieve beoordeling gebaseerd op een volledige Welfare Quality Audit (welzijnsaudit) van Wageningen UR Livestock Research. Uit deze audit bleek dat hennen in het Rondeel veel activiteit vertonen in de bosrand en de dagverblijven, veel rusten en poetsen in de dagverblijven (wat erop duidt dat de hennen zich op hun gemak voelen) en weinig verenpikken. Er zijn geen grote verschillen tussen hennen die met behandelde en hennen met onbehandelde snavels.

Het huisvestingssysteem sluit goed aan bij de behoeften van de hennen. Hennen in het Rondeel scoren op de positieve gedragskenmerken (actief, ontspannen, tevreden, vriendelijk, positief bezig) beter dan gemiddeld en ook beter dan gemiddeld bij biologische bedrijven en vergelijkbaar met het beste biologische bedrijf. Op de negatieve gedragskenmerken (geagiteerd, gespannen, onzeker, nerveus, bang) scoren Rondeel-hennen veel beter dan gemiddeld en vergelijkbaar met en op een aantal punten iets minder dan biologische bedrijven.

Bij de exterieurbeoordeling scoort het Rondeel beter dan gemiddeld, is het niveau van huidschade en bevedering veel beter dan gemiddeld en is de bevedering van onbehandelde hennen vergelijkbaar met het beste biologische bedrijf. De slotconclusie is dat de Welfare Quality-resultaten in het Rondeel veel beter zijn dan gemiddeld en beter of vergelijkbaar met biologisch.

Rondeel BV voert momenteel besprekingen voor de bouw van een derde Rondeel in Venray (L). Als deze plannen doorgaan en de bouw gaat net zo voerspoedig als in Wintelre, kan daar dit najaar het derde Rondeel in gebruik worden genomen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan zwaneveld

  ik kan me als pluimveehouder van freiland kippen vreselijk kwaad maken als ik hoor dat een 'bijzondere scharrelstal'want dat is rondeel volgens IKB en KAT volgens mij gewoon,3 sterren krijgt van de dierenbescherming.Als pluimveehouder van freilandkippen vind ik dus ook dat freilandeieren niet de status heeft die ze verdiend.misschien moet de dierenbescherming zich eens beter informeren over de verschillende houderijen binnen ons land en dan denk ik ,vind ik dat freiland een hogere waardering verdiend dan het rondeelconcept.Ik vind het een en al marketing en bedrog en het is mijns inziens scharrel plus.Dus de complimenten voor Ruud Zanders en ik ben heel erg teleurgesteld in de dierenbescherming.Zij weten niet wat er speelt en zijn gevoelig voor marketing en gladde praatjes.Ook ben ik teleurgesteld in Albert Hein om dezelfde redenen.

 • no-profile-image

  Geert Geerts

  Onbegrijpelijk. De grasmat is van plastic en zit onder een dikke laag stront en de bosrand is een mengeling van modder en drek. Wie maken we wijs dat het gras en bos is ? De kip of de consument ? Is de dierenbescherming naïef of cynisch ? Wie wordt er beter van ? De boer of de Venco-groep ? Goed koopmanschap of cynisch opportunisme ?

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  De dierenbescherming maakt zich wel erg belachelijk door snavelgekapte hennen die ook nog GGO voer krijgen positief te beoordelen. Bovendien lopen zoals Geerts uit Rotterdam memoreerde in hun eigen natte stront. Het lijkt mij waarschijnlijk dat de ziektedruk daardoor zeer hoog is en er dus ook veel medicijnen worden gebruikt.

 • no-profile-image

  Marteen

  Dit hele sterre verhaal is een grote commerciel circus. Op internet is toch genoeg informatie waar je kip kunt kopen die niet in een 3-sterren "hotel"hebben gezeten maar in een Hilton Hotel.

 • no-profile-image

  Derks

  Jammer dat er zoveel negatieve reacties zijn over het rondeel, ik zou zeggen laat je eerst eens goed informeren over het rondeel concept dan zijn daar vanzelf de voordelen van in te zien, daarbij : het rondeel concept werkt wel enorm mee in ons voordeel als het gaat om het beeld van de Nederlandse pluimveehouderij.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Beste Derks te Beuningen, Het gaat erom dat consumenten goed worden voorgelicht en een vrije keus hebben welk product ze kopen. Het rondeel ei wordt in de markt gezet als milieuvriendelijk.
  En dat klopt niet er is niets milieuvriendelijk aan dit systeem.
  Ook het snavelkappen is niet diervriendelijk.
  Het is liegen en bedriegen naar het voorbeeld van Jan Peter Balkenende.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.