Pluimveehouderij

Achtergrond

Onvrede over provinciaal beleid

Lammert Westerhuis breidde zijn vleeskuikenbedrijf uit met een nieuwe stal voor 40.000 dieren. Boerderij.nl keek met Westerhuis terug op de resultaten van de eerste ronde. Ook het beleid van de provincie Groningen ten opzichte van intensieve veehouderijbedrijven kwam ten sprake. „Bedrijven worden zomaar op slot gezet. Ik word kotsmisselijk van dit beleid.”

Meneer Westerhuis, hoe bevalt het werken in de nieuwe stal?
„Het loopt eigenlijk perfect. Ik ben heel tevreden. Ik heb eigenlijk geen storingen gehad. De kuikens groeiden zelfs zo hard dat ik boven het gewenste slachtgewicht uitkwam. Daardoor liep ik de extra premie van een halve eurocent per kuiken mis. Bij De Kuikenaer krijg je de hoogste prijs voor kuikens tussen de 1.950 en 2.050 gram. Wanneer je daar boven zit, dan gaat de staffel naar beneden.”

Wat gaat u doen om dit in de tweede ronde te voorkomen?
„Ik blijf gewoon hetzelfde voeren. De dieren gaan nu een dag eerder weg. De stallen worden bovendien ’s ochtends leeggehaald in plaats van ’s avonds. Dat scheelt ook weer een halve dag groei.”

Wat waren de technische resultaten van de eerste ronde?
„In de twee oude stallen heb ik kantkuikens opgezet. Dat zijn iets goedkopere dieren, uit lichtere eieren. Als ik puur kijk naar de nieuwe stal, dan was de voederconversie 1,34 (teruggerekend naar 1.500 gram). De dieren groeiden 60 gram per dag en gingen weg na 38 dagen. Het gemiddelde gewicht was toen 2.280 gram. De uitval lag op zo'n 4 procent. De voerwinst over de drie koppels bedroeg €0,43. Ik heb tijdens deze ronde geen medicijnen gebruikt. Het is mijn streven om geen antibiotica te gebruiken, door het klimaat te optimaliseren.”

Kunt u al iets zeggen over de resultaten van de tweede ronde?
„De kuikens gaan aanstaande maandag weg. De dieren doen het goed. Dat kun je zo zien. Ik verwacht opnieuw goede resultaten. In tegenstelling tot de resultaten op mijn bedrijf, ben ik een stuk minder blij met de provincie Groningen.”

U doelt op de provinciale plannen om de intensieve veehouderij een halt toe te roepen?
„Ja, inderdaad. Gezien mijn bouwblok mag ik in principe nog een vierde stal bijbouwen. Maar als het aan de provincie ligt, gaat dat niet gebeuren. Het gros van de intensieve veehouderijbedrijven in Groningen wordt op slot gezet. Van de ongeveer 300 bedrijven zijn er 200 die straks niet meer mogen uitbreiden. In mijn gemeente is het wat dat betreft helemaal een ramp.”

Hoezo? In welke gemeente woont u dan?
„Ik woon in Usquert, in de gemeente Eemsmond. Deze gemeente is zo mogelijk nog strenger dan de provincie. We hebben hier een coalitie van PvdA, CDA en Gemeentebelangen. Ik word kotsmisselijk van hun beleid. Zelfs het CDA lijkt niet mee te willen werken. Ik ben er absoluut niet blij mee.”

Wat doet u tegen de plannen van de provincie?
„Ik ben gisteren bij een hoorzitting geweest van Provinciale Staten. Ik heb daar ook gesproken. Ik probeer het gesprek aan te gaan. Als je niks doet, dan lopen ze zo over je heen. Binnenkort verschijnt er ook een persbericht in de lokale kranten, met informatie over de ontstane situatie.”

Bekijk hier de foto's van de nieuwe stal van Lammert Westerhuis.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.