Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Omschakeling gaat knellen

Nog een kleine elf maanden, tot 1 januari 2012, is het houden van leghennen in traditionele kooien toegestaan. De overheid zegt toe streng op overtreding van het kooiverbod te zullen controleren.

Voor wie nog twijfelt aan de hardheid van 1 januari 2012: staatssecretaris Henk Bleker van ELI, die dierenwelzijn in zijn portefeuille heeft, betoonde zich in november tijdens EU-overleg een stevig voorstander van handhaving van het kooiverbod in heel Europa en van een gelijk speelveld in heel Europa. En vorige maand in zijn toespraak bij de officiële opening van de broederij van Verbeek in Zeewolde herhaalde hij dat het verbod op de legbatterij geldt voor alle EU-lidstaten. „Het mag niet zo zijn dat Nederlandse bedrijven die koploper zijn, moeten concurreren met zuidelijke landen die nog wat aanmodderen met die batterij. Wij houden ons aan die spelregel, maar dan moet ook heel Europa dat doen.’’

Lees meer over de knelpunten die er nog zijn in Nederland in Pluimveehouderij nr 2.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ab

  Wij houden ons aan die spelregel, maar dan moet ook heel Europa dat doen.’’ aldus Bleker

  duidelijker kun je het niet krijgen,met andere woorden zijn er lidstaten die de spelregels aan hun laars lappen dan kan Nederland niet handhaven men is immers voor een gelijkspeelveld,binnen de EU.

 • no-profile-image

  alex

  Ik ben dus ook heel blij met de berichtgeving van dhr. Bleker dat hij de regelgeving op eenzelfde manier gaat beoordelen als de andere EU-landen. Uitstel bij een van de 27 andere landen zal dus ook bij ons resulteren in uitstel. Dit geeft in ieder geval ruimte voor de ondernemers die geinvesteerd hebben in alternatieve inrichting. Deze markt zal voorlopig nog niet in zijn geheel overspoelt worden door dezelfde soort eieren. (het nieuwe bulk-produkt!) Het kolonie-ei kan zich op dat moment specifiek in de markt zetten als het alternatief voor een consument die het gevoel heeft toch meer geld uit te willen geven aan welzijn en niet in te leveren op de bekende voordelen van kooi( de bewoonster hoeft niet rond te lopen in zijn eigen danwel iemand anders zijn uitwerpselen). We zetten op dit ei een code 3 en bij de oude systemen wordt deze code een 4, zolang als de laatst genoemde eieren op de Europesche markt worden afgezet. (Hoe hoger het getal hoe hoger de consument denkt dat welzijn voor het dier is, i.t.t. die van de arbeiders!). Dus nogmaals ben ik blij dat dhr. Bleker en zijn ambtenaren het zonder het zelf te weten overstag zijn gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.