Pluimveehouderij

Achtergrond

Nieuwe Rondeel kopie van Barneveld

Paul van den Berk in Wintelre is de bedrijfsleider op de tweede Rondeelstal van Nederland. De nieuwe Rondeelstal die 30.000 leghennen gaat huisvesten is een kopie van de stal in Barneveld. De stal wordt morgen officieel geopend.

De nieuwe Rondeelstal in Wintelre wordt morgen feestelijk geopend door voorzitter Hans Huijbers van de ZLTO en gedeputeerde Ruud van Heugten van Noord-Brabant. Een dag voor de opening is Paul van den Berk nog druk bezet. Er moet nog veel gebeuren om alles in gereedheid te brengen voor de grote dag.

Hoe lang heeft de bouw geduurd?
We zijn vanaf oktober aan het bouwen geweest. Gelukkig heeft de bouw niet veel vertraging opgelopen door het winterweer in november en december.

Hoe zijn jullie tot de keus gekomen om een Rondeelstal te bouwen?
Mijn vrouw Els en ik werkten allebei voor Vencomatic. Ikzelf werkte de laatste anderhalf jaar in het proefbedrijf met vleeskuikens en moederdieren. Vencomatic had deze locatie in Wintelre met een vergunning voor 40.000 dieren gekocht. Ze wilden er een Rondeelstal bouwen en ze hebben ons gevraagd om bedrijfsleiders te worden. We hebben de mogelijkheid om als het allemaal goed loopt over enkele jaren het bedrijf over te nemen.

Hebben jullie dan een stal voor 40.000 dieren?
Nee. Onze stal is een exacte kopie van de stal in Barneveld. Het ontwerp is zoals het is en bevalt goed. Waarschijnlijk zullen ook de volgende Rondeels die worden gebouwd er zo uit blijven zien. In Barneveld loopt het allemaal prima. Net als in Barneveld zijn er hier ook vergaderfaciliteiten bijgebouwd. Ook gaan we hier, net als in Barneveld, rondleidingen geven. Het ziet er naar uit dat daar ook best belangstelling voor is. De eerste boekingen zijn al binnen.

Wanneer komen de jonge dieren in de stal?
Dat zal volgende week woensdag gebeuren.

Hoe zit het met de eierafzet?
De rondeeleieren gaan naar Albert Heijn. Die afzet loopt allemaal via de Rondeel BV van Vencomatic. Verder hebben we hier ook net als in Barneveld nog een klein beetje plaatselijke afzet.

Wat moet er nog gebeuren voordat de officiële opening plaats kan vinden?
We moeten vooral nog heel veel opruimen. De stal is in principe klaar. We zijn er wel klaar voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.