Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Nieuw bewijs voor gezondheidsrisico van kip

Bilthoven - Er zijn nieuwe aanwijzingen dat besmette kip zorgt voor ernstige gezondheidseffecten bij de mens. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van wetenschappelijk onderzoek.

Nederlandse onderzoekers hebben in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Microbiology and Infection resultaten gepubliceerd van onderzoek naar het verband tussen ernstige urineweg- of bloedbaaninfecties bij mensen en de aanwezigheid van zogenoemde ESBL-bacteriën bij kip.

Volgens de onderzoekers is bij één op de vijf patiënten de ziekteverwekker bij de mens zeer verwant met de antibioticaresistente ESBL-bacterie bij kippen. De bacterie bij de kip en bij de mens hebben hetzelfde erfelijk materiaal. Wetenschappers gaan ervan uit dat er een verband is tussen het antibioticagebruik in de pluimveehouderij en het toenemend aantal ESBL-bacterien.

Praktisch alle kip in Nederland is besmet met de ESBL-bacterie. ESBL staat voor Extended Spectrum Beta Lactamase. Bacteriën zijn in staat met eigen enzymen de antibiotica af te breken.  Er is in de pluimveehouderij sprake van toename van het aantal ESBL's.

Besmetting met ESBL's leidde vorig jaar tot politieke commotie, toen gemeld werd dat de eerste mens was overleden als gevolg van een ESBL-besmetting.

Hoogleraar Dik Mevius (Wageningen UR en Rijksuniversiteit Utrecht) zegt in NRC Handelsblad dat de pluimveehouderij druk bezig is om orde op zaken te stellen. "Maar voor mijn gevoel gaat het wel traag." Roel Coutinho van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding zegt dat nog steeds het bewijs er niet is dat mensen ziek worden door het eten van kip. "De vraag is: hoeveel bewijs heb je nodig voor je maatregelen kunt nemen. Ik vind de relatie tussen het eten van kip en antibioticaresistentie bij mensen nu in zoverre voldoende aangetoond dat ik zeg: dit is opnieuw een voorbeeld van zo'n sterke aanwijzing, en daarbij zo'n grote dreiging, dat het antibioticagebruik in de intensieve veehouderij krachtig moet worden terug gebracht."

Eén reactie

  • no-profile-image

    d

Of registreer je om te kunnen reageren.