Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Basiscontractprijs vleeskuikens gelijk

De basiscontractprijs blijft voor volgende week onveranderd op 76 cent per kilo. De afzet van pluimveevlees loopt nog niet beter. De reclame-acties bij supermarkten (kipfilet voor € 3,99 per kilo) zijn voorbij, zodat consumenten minder pluimveevlees kopen. Voor de producten die zij wel kopen, moeten zij meer betalen. Dat houdt de opbrengst van pluimveevlees overeind.
Pluimveeslachterijen willen het gewicht van de dieren liefst onder 24 ons houden. Het vlees daarvan kunnen zij nog redelijk verkopen. De prijzen van vrije vleeskuikens stijgen met 1 cent naar 85 tot 87 cent per kilo. De basiscontractprijs ligt deze week 10 cent per kilo hoger dan een jaar geleden..

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Theo Snetselaar

  Vind het stuk wat negatief, zoals wel vaker hier. Het ziet er positief uit en de prijzen gaan verder omhoog. Ook wel hard nodig, ivm gestegen prijzen, van vooral voer. De opmerking dat BCP 10 ct hoger is dan vorig jaar is dan ook niet het complete verhaal. Ik constateer dat het voer 9,00 per 100 kg hoger ligt dan een jaar geleden, en we zijn er nog niet. Bij 4 kg voer per kuiken is dit nu al 0,36 per kuiken. Alleen hiervoor is er al een kostprijsverhoging van 0,15 cent per kg. Dus BCP zal fors meemoeten om de stallen vol te houden en genoeg pluimveevlees in het voorjaar/zomer te kunnen verkopen. Gelukkig zit dat er ook in!

 • no-profile-image

  Jan Pieter Bierema

  Dat vind ik een juiste conclusie Snetselaar, prima. Ik vind ook dat iederéén het zo gelaten over zich laat komen, je leest maar weinig onvrede onder de mesters. Uit je gevoelens zou ik zo zeggen. Even een aanvulling nog : de BCP van een jaar terug was natuurlijk ook al niet om over naar huis te schrijven, immers men had die in de herfst al flink laten kelderen. Wij zijn veel te snel tevreden met te weinig geld.
  Ook de mannetjes van de cooperaties kunnen het ons zo mooi voorrekenen, maar telkens staan wij weer voor nieuwe onverwachte kosten op milieugebied en wat dan ook en deze bedrijven hebben veel te veel binding met slachterijen in mijn visie.
  Uitbreiders moeten te rade gaan of je groter moet worden om de kostprijs te verlagen, beter is het om 2 cent meer voor je vlees te krijgen of 3 cent minder voor je voer te betalen met dezelfde of zelfs betere kwaliteit. Want voer wat bij sommige firma's tegen de 40 cent zit, dat slaat helemaal nergens op.
  Vermeld wel even dat ik zelf 2 jaar terug ook heb uitgebreid, ik heb dus wel begrip voor mijn collega's die dat ook willen laat daar geen misverstand over verstaan. Maar of het goed is voor jezelf en de sector: ik vraag het me af, men leunt aan de inkoopzijde veel te veel achterover de aanbieders komen wel!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.