Pluimveehouderij

Achtergrond 919 x bekeken

Wachtlijst voor Gildehoen

Broederij Morren BV, slachterij Esbro BV en mengvoerproducent ForFarmers zijn tevreden over de ontwikkeling van hun duurzame kipconcept Gildehoen. Het concept wordt inmiddels op 25 bedrijven toegepast.

Gildehoen ging in december 2010 van start op tien vleeskuikenbedrijven. Slachterij Esbro bv slachtte aanvankelijk wekelijks 20.000 kuikens voor het concept. Inmiddels ligt dat aantal op 45.000 per week. Het aantal vleeskuikenbedrijven dat produceert voor Gildehoen groeide naar 25.

Ketenpartners Broederij Morren BV, slachterij Esbro BV en mengvoerproducent ForFarmers willen het Gildehoen-concept verder uitbreiden. Vleeskuikenhouders die voor Gildehoen willen produceren, moeten even geduld hebben. Er is een wachtlijst van enkele tientallen bedrijven.

Uitgangspunt van het Gildehoen-concept is dat de kuikens in 49 dagen een streefgewicht van 2.200 gram behalen. De dieren moeten groeien bij een normaal dag-nachtritme. Eén van de doelstellingen is het antibioticagebruik tot nul te reduceren. Deze doelstelling is in zicht: ten opzichte van de streefwaarde voor 2011 in het landelijk gemiddelde gebruikt het Gildehoen-concept bijna 80 procent minder dierdagdoseringen antibiotica.

Bert de Boer in Beerta (Gr.) is een van de vleeskuikenhouders die voor Gildehoen produceert. Bekijk hier de fotoreportage.

Of registreer je om te kunnen reageren.