Pluimveehouderij

Achtergrond 337 x bekeken

Voordeel OR-vaccinatie weegt op tegen de kosten

Vleeskuikenouderdieren vaccineren tegen OR (Ornithobacterium rhinotracheale) beschermt de kuikens van die moederdieren tegen de OR-bacterie en leidt tot een lagere sterfte en hoger productiegetal van de nakomelingen.

Dit zei Peter de Herdt, technisch adviseur bij MSD Animal Health woensdag in Boxmeer tijdens de gezamelijke Algemene Ledenvergadering van de NOP-kringen fokkers en kuikenbroeders.

De Herdt baseerde zich op twee Belgische onderzoeken bij vleeskuikens, het ene uitgevoerd in 1999-2000, het andere in 2009-2010. De uitkomsten van beide onderzoeken gaven vergelijkbare resultaten: een lagere uitval (1,45% in 2000 en 1,27% in 2010) en een hoger productiegetal (14,53 punten in 2000 en 11,1 punten in 2010) bij de kuikens van OR-gevaccineerde moederdieren. Gerekend met 120 broedeieren per moederdier leidt dit volgens De Herdt tot 1,5 tot 1,7 kuikens die extra beschikbaar komen voor consumptie.

Overigens bleek bij het slachten dat zowel bij kuikens van OR-gevaccineerde als bij kuikens van niet-OR-gevaccineerde moederdieren ongeveer 20 procent van de koppels OR-besmet was, maar dat binnen de kuikenkoppels van OR-gevaccineerde moederdieren minder OR-besmette kuikens waren.

Or is een ademhalingsziekte die leidt tot ademhalingsstoornissen en gewichtsontsteking en sterfte veroorzaakt. Kenmerkend is schuimvorming in de luchtzakken en geel ontstekingsvocht, vandaar de naam ’kaaskuikens’.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.