Pluimveehouderij

Achtergrond

Scharrelhen verteert voer beter

Mengvoerfabrikant Agrifirm Feed lanceert een nieuw soort voer, Vigor, speciaal voor leghennen in alternatieve huisvestingssystemen. Volgens Adrie van Santvoort van Agrifirm verbetert het voer de darmgezondheid en de voerbenutting.

Wat is de aanleiding voor de introductie van het nieuwe voer?
”In alternatieve huisvestingssystemen zijn de risico’s groter dat problemen ontstaan met de darmgezondheid dan in kooihuisvesting. In sommige gevallen gaan schadelijke bacteriën, zoals Clostridium colinum, vanuit de dikke naar de dunne darm en veroorzaken door het uitscheiden van gifstoffen irritaties die het slijmvlies aantasten. Dat leidt tot lichte darmontstekingen en zelfs chronische enteritis. Dat kost energie en dus extra voer. De conditie verslechtert en het risico op verhoogde uitval neemt toe.”

Hoe lost Vigor die problemen op?
”Het bevat een nieuwe grondstoffenmix. Hierdoor neemt de verteerbaarheid van vet en eiwit toe met respectievelijk 3 en 13 procent. We zijn daardoor in staat het ruw eiwitgehalte te verlagen, terwijl door de verbeterde vertering het beschikbare eiwit voor de leghen stijgt. Door de verbeterde vertering en het minder aanwezig resteiwit in de einddarm verbetert de darmgezondheid en daalt de uitval.”

Wat zijn de financiële voordelen?
”Vigor is € 0,25 per 100 kilo duurder dan gangbaar leghennenvoer. Dat betekent een extra investering van € 0,10 per leghen per ronde. Leghennenhouders verdienen die meerprijs makkelijk terug met hun verbeterde technische resultaten. De uitval van leghennen ligt met Vigor 40 procent lager dan met gangbaar voer. De consistentie en structuur van de mest stijgen ieder met 8 procent. Door de drogere en makkelijker te drogen mest dalen de afzetkosten daarvan. Het aantal tweede soort eieren (vooral vuilschaligheid) daalt met 10 procent. Al deze factoren leveren een leghennenhouder met goede koppels € 0,10 tot € 0,30 per dier per legronde extra op.”

Voor welke leghennen is Vigor geschikt?
”Het is vooral bedoeld voor leghennenhouders met alternatieve huisvestingssystemen. Leghennenhouders met verrijkte kooien kunnen Vigor ook goed voeren. Hun financiële voordeel zal iets kleiner zijn, omdat leghennen in verrijkte kooien minder problemen met hun darmen hebben. De noodzaak om Vigor te voeren, is voor deze dieren minder groot. Vigor voldoet vooralsnog niet aan de eisen van afnemers van biologische eieren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.