Pluimveehouderij

Achtergrond 1325 x bekeken 1 reactie

Roofvogel blijft lastig te weren bij pluimveebedrijf met uitloop

Veel Nederlandse legpluimveebedrijven met een uitloop hebben last van roofdieren die het op de kippen hebben voorzien. Het Louis Bolk Instituut heeft onderzoek gedaan naar twee nieuwe mogelijke oplossingen.

Volgens gegevens van het Louis Bolk Instituut heeft 41 procent van de legpluimveebedrijven met uitloop uitval door roofdieren. 13 procent door vossen, 15 procent roofvogels en 13 procent beide.
Pluimveehouders kunnen hun kippen tegen vossen beschermen door een omheining met schrikdraad en door te voorkomen dat kippen ’s nachts buiten blijven. Roofvogels echter, zijn niet door een omheining buiten te sluiten en zijn jaarrond dagactief.

”Ongeveer 20 procent van de legpluimveebedrijven heeft een uitloop. Veel van deze bedrijven hebben honderden dode kippen per jaar als gevolg van roofvogels. dat is toch zonde”, zegt Monique Bestman van het Louis Bolk Instituut. Volgens Bestman zijn er al heel veel methodes onderzocht om de kippen te beschermen tegen de prooidieren, zonder veel succes.

Een van deze methodes, de uitloop geheel overdekken, is bijvoorbeeld praktisch niet haalbaar door de grote oppervlaktes van de uitlopen. Twee methodes die nog niet eerder waren getest zijn een misselijkmakende stof inspuiten in dode kippenkarkassen en het onder stroom zetten van dooie kippenkarkassen.

”We wilden testen of we met deze methodes de roofvogels konden leren om van de kippen af te blijven. Het onder stroom zetten van de dode kippen, waardoor de roofvogels bij aanraken ervan een schok krijgen, werkte niet. De andere methode werkte op vier van de vijf onderzochte bedrijven redelijk”, aldus Bestman.

De inzet van de misselijkmakende stof is nog niet mogelijk omdat er geen enkele stof voor dit doel is geregistreerd en als zodanig mag worden toegepast.

Roofvogels blijven dus lastig te weren van pluimveebedrijven. Daarnaast moeten de uitlopen aan steeds strengere eisen voldoen. ”En hoe aantrekkelijker de uitloop, des te meer kippen maken er gebruik van. Wat weer aantrekkelijk is voor roofvogels.”

Bestman gaat binnenkort met het Faunafonds in gesprek om te kijken of het mogelijk is om de schade door roofvogels vergoed te krijgen. Een vergelijkbaar sys­teem is er voor compensatie van ganzenschade. Dit lijkt vooralsnog de enige oplossing.

”Het is alleen lastig om aan te tonen dat de dode kippen ook ten prooi zijn gevallen aan de roofvogels. We raden daarom pluimveehouders aan om goed bij te houden hoeveel dode kippen worden gevonden. Dit kan noodzakelijk zijn om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Flipse

    Het wiel is al uitgevonden, daar heb je geen Bolkinstituut voor nodig. Wanneer je genoeg bomen en struiken aanplant op de uitloop, zal het aantal door roofvogels genomen kippen drastisch teruglopen. Hoe erg de kippen ook zijn teruggefokt tot vleesmachines, ze houden toch hun natuurlijke reactie en oplettendheid voor roofvogels en verdwijnen onder de struiken en bomen, voordat de roofvogel kan neerdalen. Simpel toch?
    Robert J. Flipse/UBIFRANCE/Amsterdam

Of registreer je om te kunnen reageren.