Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Uitstel nadelig voor omschakelaars

De zes maanden uitstel op de ingangsdatum van het EU-verbod op het houden van hennen in traditionele kooien, is nadelig voor de (Nederlandse) pluimveehouders die al hebben geïnvesteerd in welzijnsvriendelijke huisvesting.

,,Bedrijven die al zijn omgeschakeld, blijven nu in de kou staan’’, reageert NOP-secretaris Alex Spieker op Brusselse voorstellen om landen die op 1 januar 2012 niet voldoen aan het verbod op kooihuisvesting voor leghennen een half jaar uitstel te verlenen. Volgens Spieker heeft de productie van eieren uit traditionele kooien (veelal bestemd voor de industrie) een prijsdrukkend effect. ,,De industrie-eiprijs bepaald de bodem van de eierprijs, zeker wanneer zoals nu sprake is van een overaanbod.’’

De NOP heeft steeds aangedrongen op handhaving van de invoerdatum van het kooiverbod. Dat was ook het standpunt van Nederland in EU-verband. ,,Staatssecretaris Bleker heeft onlangs in de Tweede Kamer nog gezegd binnen de EU te blijven aandringen op handhaving van het kooiverbod per 1 januari. Ook Scandinavische landen en Duitsland, dat al is omgeschakeld, drongen daar steeds op aan.’’

Nadeel dat nu pas mogelijk nog uitstel wordt verleend is volgens Spiekers dat er geen tijd is om garanties te krijgen dat na 1 januari 2012 eierstromen niet door elkaar gaan lopen. ,,Er is te veel ruimte voor vermenging.’’ Voor een aparte code op eieren uit traditionele kooien is het nu te laat.

Volgens de nieuwste Brusselse plannen komt er een half jaar uitstel van het verbod. In die periode mogen kooieieren worden verwerkt tot eiproducten die verder mogen worden verwerkt in het land van productie. Dat plan hebben de landbouattachés in Brussel besproken na een voorstel van de Europese Commissie. De landbouwministers van de EU-lidstaten bespreken dit volgende week.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    geschiedenis

    meeste stemmen gelden, NL heeft niets te zeggen

Of registreer je om te kunnen reageren.