Pluimveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Opfokker bouwt derde Rondeelstal

Willy Derks (49) is de eigenaar van de derde Rondeelstal, die op dit moment in Ewijk (Gld.) wordt gebouwd. De stal wordt in maart in gebruik genomen.

Willy Derks, gefeliciteerd met deze stap. Hebt u eerder leghennen gehad?

„Bedankt. Het is een mooie uitdaging. Ik heb in het verleden wel leghennen in kooien gehad, maar nog niet eerder volièrehennen met uitloop.”

Vanwaar deze stap?

„Ik had altijd al ambities in de legsector. Het Rondeelconcept spreekt me daarbij erg aan. Ik vind het goed voor de uitstraling van mijn bedrijf. Wij zijn transparant naar de buitenwereld en we hebben niets te verbergen. Wij wekken geen argwaan op. Het concept van zelf eieren vermarkten spreekt me ook erg aan.”

Hoe lang bent u bezig geweest met de voorbereidingen?

„Pas na de open dag bij Gerard Brandsen in Barneveld ben ik serieus begonnen met het kijken naar de mogelijkheden van een Rondeelstal op mijn bedrijf. Daarvoor was ik behoorlijk kritisch over het concept. Ik vroeg me af of een dergelijke stal wel economisch voordeel biedt. Maar toen ik in gesprek raakte met betrokkenen ben ik de voordelen gaan inzien. Stukje bij beetje werd ik zo enthousiaster.”

Toen moest u op zoek naar een locatie. Waarom is het Ewijk geworden?

„Op de thuislocatie in Beuningen heb ik niet echt goede groeimogelijkheden. De gemeente is ook geen voorstander van verdere uitbreiding. Met 117.000 opfokhennen heb ik er nu eigenlijk ook een mooie bedrijfseenheid. Daar heb je liever geen leghennen bij. We zijn daarom op zoek gegaan naar een mooie locatie, die in het zicht ligt. Zo zijn we uitgekomen bij het bedrijf van Jan en Heleen van Wijk, in Ewijk. Dit bedrijf ligt prachtig gelegen langs de A50 en A73.”

Zij hielden daar al leghennen?

„Nee, ze hebben een eendentak en houden wat vee. Ze waren op zoek naar een verdere invulling van het bedrijf. De Rondeelstal wordt straks de hoofdtak. Jan en Heleen van Wijk nemen de dagelijkse werkzaamheden voor hun rekening. Daarbij wil Heleen graag het bezoekersgedeelte goed op poten zetten. Met mijn ervaring en het enthousiasme van Jan en Heleen weet ik zeker dat ook dit Rondeel een succes gaat worden”

De hennetjes komen straks van het eigen opfokbedrijf?

„In de toekomst zie ik dat wel gebeuren. Het is een wens van me. Als opfokker vind ik het eigenlijk een must. We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. De hennetjes moeten al in de opfokperiode daglicht en uitloopmogelijkheden hebben. Die kan ik nu nog niet bieden. Daarom komen de hennetjes eerst nog van een ander bedrijf.”

De Rondeelstal van Willy Derks wordt een kopie van de twee bestaande Rondeelstallen in Barneveld en Wintelre. De stal in Ewijk wordt in maart in gebruik genomen.
Boerderij.nl volgde de bouw van de eerste Rondeelstal. Bekijk hier de foto's.

Bekijk hier de foto's van de opfoklocaties van Willy Derks.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerjan Slingenbergh

  Het blijft me verbazen dat consumenten nog steeds Rondeel eieren kopen.
  Ter aanbeveling van de groei van dit soort stallen worden stellingen door de dierenbescherming gebruikt die niet kloppen en misleidend zijn. AH heeft daar blijkbaar geen moeite mee en blijft de eieren als duurzaam verkopen terwijl het vrij duidelijk is dat de dieren ggo mais door het voer krijgen. De gerapporteerde ammoniak emissie stond al vast voordat er een kip in de rondeel had gelopen.
  Uit het wetenschappelijk rapport wat ze (ge)misbruiken wordt gezegd dat, dat komt omdat er ventilatoren zijn aangebracht. En zo wordt de mens bedonderd. Dat kan niet lang duren met die rondeelstallen.

 • no-profile-image

  Agnes

  Het verbaast mij vooral dat dekippen op kunstgras lopen. Dit is toch niet natuurlijk te noemen!!!!

 • no-profile-image

  leo

  het ultieme consumenten bedrog

 • no-profile-image

  passioneel pluimveespecialist

  mensen, mensen, waar maken jullie je druk over. onze sector heeft maar 1 belang en dat is dat er steeds meer eieren gegeten worden op een duurzame manier geproduceerd. rondeel is daar een goed voorbeeld van. samen de dialoog aangegaan met belangenbehartigers van de dieren. probeer hiervan te leren dan continue te schoppen en zelf niets te doen. de sector moet juist trots zijn op dergelijke initatieven. wat is consumentenbedrog, als straks de eieren uit veel minder diervriendelijke landen gehaald moeten worden omdat er voor de nederlandse pluimveehouder geen plaats meer is. juist in nederland wordt pluimvee gehouden op de meest welzijnsvriendelijke wijze t.o.v. de rest van de wereld. Verbeter de wereld en begin bij jezelf is zeker van toepassing geweest op onze nederlandse sector.

 • no-profile-image

  Gerjan Slingenbergh

  Beste pluimveespecialist,
  Ik begrijp dat je vanuit commercieel oogpunt je naam niet onder je opmerkingen zet maar ik denk dat als je consumenten eerlijk voorlicht dat je op termijn meer eieren verkoopt i.p.v. de cosumenten niet eerlijk voorlichten. Bovendien wek je de indruk dat als de sector de consument niet bedriegt, we op termijn eieren moeten importeren. Als passioneel pluimveespecialist zou je moeten weten dat de sector focust op export en dat bij halvering van de produktie er nog genoeg eieren voor de Nederlanders overblijven. Opmerkingen als "probeer hier van te leren dan continue te schoppen en zelf niets te doen. Als je wist hoe ik mijn pluimvee houdt zou u deze onzin niet durven op te schrijven.

 • no-profile-image

  jos

  Gerjan helemaal met eens we schieten er niets mee op om de consument te bedotten.

 • no-profile-image

  kip of ei

  Vergeten wij hier niet dat het rondeel vrij toegankelijk is voor publiek ? Het lijkt me sterk dat wij de consument bedotten of iets wijs maken als ze het met eigen ogen kunnen zien ? Wakker dier en andere partijen staan volledig achter dit concept, is dit niet wat wij allemaal zo graag willen ?

 • no-profile-image

  Gerjan Slingenbergh

  Beste kip of ei,
  EEn aantal consumenten is op bezoek bij het rondeel geweest. Zij kunnen echter niet de ammoniak uitstoot meten en niet beoordelen of er GGO'grondstoffen in hetvoer zijn verwerkt. Daardoor is het ook makkelijk om de consument te bedotten. Zelfs de dierenbescherming is er ingestonken.

 • no-profile-image

  andre seijkens

  een rondeel stal!
  voor twee maanden terug hebben mijn vrouw en ik de rondeel stal in wintelre bezocht.
  er zijn mooie berichten verstuurd via de media en albert hein.
  de kippen kunnen vrij rond lopen in de stal en buiten lopen als ze zin hebben.
  ze hebben gras waar ze kunnen scharrelen!
  we hebben goed moeten kijken waar het gras was,het gras bleek van plastic te zijn.
  op het plastic lag 5 centimeter mest strooisel kunnen we er niet tegen zeggen, kippen staan in hun eigen uitwerpsel te eten.
  en maar zeggen dat de kippen het zo goed hebben in deze stallen.
  eet smakelijk een eitje, maar toch niet uit een rondeel stal zo als die er daar bij ligt.
  geef ons maar een eitje uit een klein voliere systeem,dit lijkt ons toch beter voor de gezondheid van de kip en de mens.
  en jullie samen met albert hein maar zeggen dat het zo goed is voor de kip.
  mensen goed voorlichten is mooi werk, maar niet zo!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Truus

  Mooi hoor, van die firma, dat ze eerst honderden stallen gaan zetten met een normaal volièresysteem en daarna gaan zeggen dat het zo niet hoort. Dat het moet zijn als in een rondeelstal ... Wat voor een boer toch al niet te betalen valt ... zonder de financiële steun van verschillende firmas. En tot nog toe heeft niemand me weten te overtuigen van de voordelen. ik vind het dan ook klinkklare onzin ! En ik vind het ook helemaal NIET voordelig voor de sector ! Integendeel !

 • no-profile-image

  gerjan Slingenbergh

  Blijkbaar blijven de rondeel kippenhouders geloven in domme consumenten. Nu komen ze met een duurzame verpakking gemaakt van fabrieksaardappelen. Per seizoen worden fabrieksaardaappelen 10-15 keer bespoten met chemisch gif. Duurzaamheid ten top!!

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  De meeste ei verpakkingen worden van gerecyceld papier gemaakt. Lijkt mij duurzamer.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.