Pluimveehouderij

Achtergrond

Eurogroup for animals: Geloofwaardigheid EU op spel

Vanaf 1 januari geldt officieel een batterijkooiverbod voor de leghennen in de EU. Elf van de 27 lidstaten hebben aangegeven niet klaar te zijn. Daaronder zijn grote landen als Frankrijk en Italië. De verantwoordelijke commissaris John Dalli heeft al aangekondigd dat hij vanaf 1 januari meteen inspecties op de naleving van het verbod wil gaan uitvoeren in de verschillende lidstaten. Uiteindelijk kunnen de inspecties er toe leiden dat de betreffende lidstaten tot de orde worden geroepen. Tegelijkertijd werkt Dalli aan een noodoplossing voor de kooi-eieren die straks geproduceerd blijven worden. Het idee is om de eieren in de betreffende lidstaten zelf te vererken. Ze mogen niet het tafeleierencircuit in. Dit om concurrentievervalsing te voorkomen. Ook daaraan zitten veel haken en ogen. Niet elke lidstaat waar de omschakeling niet is voltooid, heeft voldoende verwerkingscapaciteit. De hele gang van zaken is een doorn in het oog van de Europese koepelorganisatie Eurogroup for Animals, een club waar ook de Nederlandse Dierenbescherming. In eerdere persuitingen en mededelingen sprak de Eurogroup al schande over de gang van zaken. ”Door de producenten in deze landen, die de wet gewoon hebben genegeerd toch toe te staan hun eieren op de markt te brengen ondermijnt

Vanaf 1 januari geldt officieel een batterijkooiverbod voor de leghennen in de EU. Elf van de 27 lidstaten hebben aangegeven niet klaar te zijn. Daaronder zijn grote landen als Frankrijk en Italië.
De verantwoordelijke commissaris John Dalli heeft al aangekondigd dat hij vanaf 1 januari meteen inspecties op de naleving van het verbod wil gaan uitvoeren in de verschillende lidstaten.

Uiteindelijk kunnen de inspecties er toe leiden dat de betreffende lidstaten tot de orde worden geroepen. Tegelijkertijd werkt Dalli aan een noodoplossing voor de kooi-eieren die straks geproduceerd blijven worden. Het idee is om de eieren in de betreffende lidstaten zelf te vererken. Ze mogen niet het tafeleierencircuit in. Dit om concurrentievervalsing te voorkomen.

Ook daaraan zitten veel haken en ogen. Niet elke lidstaat waar de omschakeling niet is voltooid, heeft voldoende verwerkingscapaciteit.

De hele gang van zaken is een doorn in het oog van de Europese koepelorganisatie Eurogroup for Animals, een club waar ook de Nederlandse Dierenbescherming. In eerdere persuitingen en mededelingen sprak de Eurogroup al schande over de gang van zaken. ”Door de producenten in deze landen, die de wet gewoon hebben genegeerd toch toe te staan hun eieren op de markt te brengen ondermijnt de EU zijn eigen beginselen van een gemeenschappelijke markt. De geloofwaardigheid van de EU staat op het spel. De EU moet duidelijke actie ondernemen en niet de wetgeving aanpassen om de onwil van een sector tegemoet te komen”, aldus directeur Sonja van Tichelen in een verklaring.

Woordvoerder Martyn Griffiths meldt dat de Eurogroup via de aangesloten dierenbeschermingsorganisaties druk uitoefent. Consumenten worden opgeroepen hun eigen bewindslieden middels een verklaring op te roepen tot naleving van het kooiverbod.

Gepoogd wordt verder om per land een lijst te maken met daarop de namen van bedrijven die niet zijn omgeschakeld. Ook wil de organisatie de retailorganisaties in de verschillende landen bewerken om geen besmette producten te verkopen. Griffiths: ”Voor tafeleieren zal dat gemakkelijker gaan dan voor de producten waarin kooi-eieren zijn verwerkt. Dat is allemaal veel moeilijker na te gaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.