Pluimveehouderij

Achtergrond 2916 x bekeken

’Eieren tegen ouderdomsblindheid’ genomineerd

Het concept ’eieren tegen ouderdomsblindheid’ van Newtricious is doorgedrongen tot de finale van de Accenture Innovation Award, de prijs voor het meest innovatieve concept van Nederland.

Newtricious ontwikkelde een ei met een extra hoog gehalte aan luteïne, een kleurstof die van oudsher aan legpluimveevoeders wordt toegevoegd ter intensivering van de gele kleur van de dooier. Luteïne, dat ook voorkomt in mais en groene bladgroenten, is ook een belangrijk onderdeel van de gele vlek (macula) van het oog en er zijn sterke aanwijzingen dat de stof beschermt tegen de ziekte LMD. Dit staat voor Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie, de belangrijkste oorzaak van slechtzienheid bij mensen ouder dan 55 jaar. Bij deze aandoening ontstaat een blinde vlek in het centrum van het gezichtsveld waardoor onder meer gezichten herkennen en deelnemen aan het verkeer niet meer mogelijk is (zie foto).

Van LMD bestaan twee varianten, een natte en een droge variant. Tegen de natte variant bestaat een medicijn dat in het (verdoofde) oog moet worden geïnjecteerd. Tegen de droge variant van de oogziekte bestaat nog geen medicijn. Dat gaat nu met de door Newtricious ontwikkelde eieren met natuurlijke pigmenten mogelijk veranderen. Newtricious verwerkt de met luteïne verrijkte eieren in een speciaal ontwikkeld drankje dat gemakkelijk kan worden genuttigd. Het is inmiddels aangetoond dat de luteïne uit dit drankje gemakkelijk in het lichaam kan worden opgenomen. Momenteel wordt het effect van dit dagelijkse inname van dit drankje op LMD wetenschappelijk onderzocht.

De Accenture Innovation Award bestaat uit de Blauwe Tulp Award en een aan media-activiteiten te besteden geldbedrag. Op 10 november wordt de winnaar bekend gemaakt in Amsterdam.

Naast het winnen van de jury Award is er ook een Blauwe Tulp Award voor de noviteit die de meest stemmen van het publiek krijgt. Stemmen is mogelijk tot 10 november via deze site.

Newtricious, waarvan legpluimveehouder Jos Nelissen in Oirlo aandeelhouder is, won in 2008 voor dit concept met de ’verrijkte’ eieren de Food Valley Award. Lees hier het artikel dat Pluimveehouderij eerder over dit onderwerp schreef.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.