Pluimveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Mogelijk gedoogbeleid voor kooieieren

EU-commissaris John Dalli wil een beperkt gedoogbeleid ontwikkelen voor traditionele kooi-eieren die na 1 januari 2012 worden geproduceerd.

Deze eieren zouden alleen nog binnen het land van productie mogen worden verwerkt in de eiproductenindustrie. Zo kunnen deze dan illegale eieren nog worden vermarkt, zonder grote concurrentieproblemen. Of dit juridisch haalbaar is, moet nog blijken. Waarschijnlijk zal de commissaris bij de raad van landbouwministers aandringen op een herenakkoord.

Dalli zei ook dat de Europese Commissie, die er bij de lidstaten eens te meer op aangedrongen dat zij het verbod op batterijkooien voor leghennen toepassen, niet zal aarzelen om maatregelen te nemen tegen lidstaten die de Europese wetgeving niet naleven.

Volgens een persvoorlichter van het ministerie van EL& I heeft EU-commissaris Dalli tijdens de Europese Landbouwraad eind vorige week enkele suggesties gedaan voor (tijdelijke) oplossingen voor eieren uit traditionele kooien na 1 januari a.s. Onder meer verwerking tot eiproductie in het productieland. Volgens de persvoorlichter zijn er echter geen concrete afspraken gemaakt en staat er ook niets op papier. De EU-commissaris heeft gezegd dat de lidstaten zelf een gezamenlijk oplossing moeten bedenken als de lidstaten weer op ambtelijk niveau bij elkaar komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sandra

  Een verbod is een verbod. Iedereen heeft tijd genoeg gehad om om te schakelen. Is er eindelijk een maatregel (kooiverbod) waardoor de hoeveelheid eieren in de markt zal dalen en waardoor de prijs misschien weer eens boven het kostprijsniveau zal uitkomen, moeten ze zo nodig de mensen die zich niet aan de regels houden de hand weer eens boven het hoofd houden. Slechte zaak! Ook al mogen deze eieren alleen in het land van productie vermarkt worden, ik ben ervan overtuigd dat ze op slinkse wijze wel weer hun weg zullen vinden naar de consumptie. En daar worden we dan als hele sector weer de dupe van.

 • no-profile-image

  Henk Spruijt

  Weet je wat er staat! Mogelijk GEEN gedoogbeleid voor kooieieren.De opzet van John Dalli is juist om af te rekenen met de kooieieren althans met die landen die dachten "het loopt zo'n vaart niet" Voor zover ik weet heeft ook onze eigen Henk, in het buitenland , minister van landbouw aangedrongen op nakoming van deze afspraken.Heeft u de andere "koppen" op deze site al gelezen?
  - de vraag naar eieren is goed.
  -de consumptie ligt redelijk op peil.
  -het aanbod van kleine S eieren wordt minder.
  En dan; Ruim aanbod van eieren, de prijs van kooieieren trekt harder aan als scharrel,volgens de eierhandel.Heeft u dat gevoel ook wel eens,als de eieren iets duurder worden ,halen "diezelfde eierhandelaren" ze met combinatie's vol uit het buitenland.Wie had het over een ruim aanbod?Ik hoop dat Dalli en Bleker gelijk krijgen,na 1 januari is er alleen nog export mogelijk van niet batterij geproduceerde eieren!Eens kijken of er dan nog een ruim aanbod is,ik schrijf in voor € 0,15 per ei.

 • no-profile-image

  DREWY

  Ik hoop ook dat het verbod wordt gehandhaafd en dat de nodige controles gebeuren! De pluimveehouders die op de juiste manier werken, mogen weleens uit hun kosten komen en/of beloning ontvangen. Ik begrijp trouwens niet dat men een overaanbod van scharreleieren met buitenloop kan bekomen, wetende dat niet elke pluimveehouder over de nodige gronden geschikt. De handelaars kunnen blijkbaar toveren met de eieren...

 • no-profile-image

  jos

  Sandra heeft helemaal gelijk.
  Het word tijd dat ook de verwerkers, e.d.
  goed gecontroleerd worden.
  Die gaan nog steeds voor de goedkoopste eieren en vinden herkomst niet belangrijk.

 • no-profile-image

  Ans

  Als Spruijt gelijk heeft,is na 1 januari Nederland in de beste positie om te kunnen exporteren.Dan mogen ze controleren wat ze willen maar kan de prijs alleen maar omhoog.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.