Pluimveehouderij

Achtergrond

Wit met bruin heel gewoon in Zwitserland

Zwitserse pluimveehouders met uitloop houden zeer vaak gemengde koppels, meestal met twee merken leghennen. Vooral de combinatie met bruine en witte uitloophennen is in het alpenland veel te zien.

Dit komt naar voren uit de eerste fase van het EU-onderzoeksproject Low Input Breeds dat zich richt op de fokkerij van leghennen die geschikt zijn voor uitloopsystemen. In het onderzoeksproject werken onderzoekers uit Zwitserland (FiBL) en Nederland (Wageningen UR Livestock Research en Louis Bolk Instituut) samen met het Franse pluimveefokbedrijf Institut de Sélection Animale (ISA, Hendrix Genetics).

De koppels waarvan de onderzoekers de productiegegevens hebben verzameld, behoren tot 30 verschillende merken of combinaties van merken. De meeste koppels zijn bruine leghennen van veel verschillende merken. Witte koppels komen in Nederland en Zwitserland ook redelijk frequent voor, in Frankrijk zijn uitsluitend bruine koppels waargenomen. In Nederland komen redelijk wat koppels met silvers voor. In Zwitserland komen deze minder voor en in Frankrijk helemaal niet. En zoals gezegd onderscheidt Zwitserland zich door het veelvuldig houden van gemengde koppels.

De koppelgrootte bij de onderzochte uitloopbedrijven in Zwitserland, Nederland en Frankrijk verschilt sterk: in Zwitserland zijn de koppels het kleinst met gemiddeld 2.000 hennen per koppel, in Frankrijk was de gemiddelde koppelgrootte driemaal zo groot als in Zwitserland en Nederland spande de kroon met gemiddeld ruim 12.000 hennen per koppel.

De Zwitserse uitloopkoppels zitten overwegend in volièresys¬temen en de Franse vooral in traditionele strooisel-roostersystemen. De Nederlandse koppels zitten redelijk gelijkelijk verdeeld over beide systemen.

In Pluimveehouderij nummer 2 (11 februari 2011) uitgebreid aandacht voor de resultaten van de eerste fase van het onderzoeksproject Low Input Breeds

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.