Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Warm broedei, slecht kuiken

Een te warm broedei levert een kwetsbaar kuiken op. Die schade haalt het vleeskuiken nooit meer in. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Roos Molenaar, onderzoeker bij HatchTech Incubation Technology in Veenendaal.

Roos Molenaar, wat gaat er eigenlijk mis?
„Vanaf ongeveer de tiende dag beginnen de embryo’s in de eieren zo veel warmte te produceren dat de broedmachine geen warmte meer hoeft aan te voeren, maar juist warmte moet afvoeren. En daar blijkt het in de praktijk nogal eens mis te gaan. De koelcapaciteit van veelal oude broedmachines schiet tekort. Dat komt onder meer doordat embryo’s van moderne vleeskuikenlijnen meer warmte produceren."

Het moet toch een koud kunstje voor de broederij zijn om niet te warm te broeden?
„Op zich wel, ware het niet dat broederijen het probleem vaak onvoldoende in beeld hebben. Ze meten wel de temperatuur in de broedmachine, maar daarmee bepalen ze niet de temperatuur van het embryo. En daar draait het om."

Uit het promotieonderzoek blijkt dat te warm gebroede kuikens twee keer zo veel uitval hebben door ascites en bijvoorbeeld ook een lager bursagewicht. Roos Molenaar: ,,Je zou kunnen zeggen dat te warm broeden leidt tot compleet andere dieren.”

Binnenkort in in Pluimveehouderij het complete interview met onderzoeker Roos Molenaar over de onverwacht grote schade van te warm broeden.

Foto

Albert Papenburg

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karin

    Leuk, maar was natuurlijk wel allang bekend. En in broedmachines wordt toch altijd al gekoeld?

    Bij natuurlijk broeden loopt de kloek trouwens ook naarmate het broedproces vordert, steeds langer van het nest om te eten en te stofbaden. In die tijd koelen de eieren lekker af, zoals het hoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.