Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Informatie Vleeskuikenbesluit komt los

Het ministerie van ELI geeft op de site van Het LNV-Loket voor het eerst informatie over het Vleeskuikenbesluit.

Het Vleeskuikenbesluit treedt volgens het ministerie per 1 februari 2011 in werking, maar voorafgaand aan die datum is nog overleg met een stuurgroep van de sector. Vanaf de ingangsdatum moeten alle pluimveehouders zich houden aan algemene welzijnseisen. Daarnaast zijn er aanvullende eisen voor houders die kiezen voor een hogere bezettingsdichtheid dan 33 kg/m2. De bedrijven die voor de hoogste bezettingsdichtheid kiezen (39-42 kg/m2) moeten bijvoorbeeld hun koppels laten controleren op hakdermatitis.

Pluimveehouders kunnen kiezen tussen drie categorieën van bezettingsdichtheid. De bezettingsdichtheid is het totale levende gewicht in kilo’s (kg) van vleeskuikens die u tegelijkertijd in de stal houdt per vierkante meter (m²). Vanaf 1 februari 2011 mag u nooit meer dan 42 kilo vleeskuiken per vierkante meter houden. De drie categorieën zijn:
1. de bezettingsdichtheid is niet hoger dan 33 kg/m²;
2. de bezettingsdichtheid is hoger dan 33 kg/m², maar niet hoger dan 39 kg/m²;
3. de bezettingsdichtheid is hoger dan 39 kg/m², maar niet hoger dan 42 kg/m².

De pluimveehouder kiest per stal de bezettingsdichtheid. Bestaande bedrijven hebben al in juni 2010 een keuze gemaakt tussen deze drie categorieën. Degenen die zich nog niet hebben aangemeld, vallen automatisch in de eerste categorie en mogen niet meer dan 33 kg/m2 houden. Hoe meer dieren, hoe strenger de eisen zijn. Een van de eisen voor de hoogste bezettingsdichtheid betreft de uitval van de vleeskuikens. Als u een vleeskuikenbedrijf begint en meer dan 33 kg/m² wilt houden moet de pluimveehouder zich telefonisch aanmelden bij Het LNV-Loket (0800 22 333 22).

zie ook Het LNV-Loket

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  niek

  Ik ben blij dat het ministerie zoveel verstand heeft van kuikens houden! Zo begrijpen ze heel goed dat de kuikenhouder geen invloed heeft op de uitval in de eerste week. Of het moet zijn dat hij preventief antibiotica inzet, wat volgens mij niet de bedoeling kan zijn. En ze weten hoe je hakdermatitis tegen gaat. Ik weet dat in ieder geval niet, want een droge stal geeft geen garantie dat je er geen last van zult hebben. Zo zie je maar weer zeer doordachte goede regelgeving! NEE DUS: We zullen er met zijn allen toch wat aan moeten doen, voordat dit werkelijk wetgeving wordt. Je zult je er maar aan moeten houden, iedere stal appart. Wat een onoverzichtelijk zooitje. Dank je amtenaren van ELI. Ik zie hier en op de site van LNV dat de stuurgroep nog heelwat moet bepraten, tot nog toe sta ik NIET achter het besluit.

 • no-profile-image

  Slaaf

  Het is te hopen dat de uitbetaalprijs van kip heel veel gaat stijgen anders gaan er grote klappen vallen. schande dat men denkt dat minder per vierkante meter beter is. Oké van april tot oktober een maximale bezetting van 40 kg kan ik goed mee leven, maar in de wintermaanden is het met zware kippen goed mogelijk meer dan 50kg op een vierkante meter te houden. Voor de gezondheid vind ik het zelfs beter om dan een dichte bezetting te hebben omdat dan het klimaat veel optimaler is. Maar ja dat weten wij wel. Ben er van overtuigd dat er niks meer wordt gewijzigd, want ons overgrote deel van het ambtenarenapparaat is één grote rooie kliek en die geven niet om de ondernemer.
  De enige hoop die we kunnen hebben is een tekort aan pluimvee, mits de enorme uitbreidingen een halt wordt toegeroepen. Want als we zo doorgaan met uitbreiden als nu gebeurd draaien we onszelf de nek om.
  Om die reden moet het rechtensysteem ook nooit afgeschaft worden, want veel akkerbouwers zullen proberen een pluimveetak op te starten.

Of registreer je om te kunnen reageren.