Pluimveehouderij

Achtergrond

Gewenste start in biostal

Jos (40) en Gerdi (34) van de Haar bouwden in Wekerom (Gld.) een biologische leghennenstal voor 12.000 kippen. De dieren zitten nu ruim vier weken in de stal. Jos van de Haar vertelt over de opstartfase.

Jos van de Haar, hoe gaat het?
„Het gaat prima. Ik denk dat ik wel van een gewenste start kan spreken. We hebben gelukkig nog geen noemenswaardige problemen gehad. Ik moet daarbij zeggen dat ik in vergelijking met andere leghennenhouders wel veel begeleiding krijg van mijn voorlichter. Dat is ook logisch, aangezien wij nog niet eerder pluimvee hebben gehouden.”

Komt de productie al aardig op gang?
„De kippen zijn ruim vier weken geleden in de stal gekomen. De productie ligt nu op 75 procent en moet nog verder stijgen. Ik verwacht dat de meeste kippen over twee weken aan de leg zijn. Het is natuurlijk wel jammer dat de prijzen nu zo slecht zijn. Helaas kunnen we daar niks tegen doen.”

Wat is op dit moment het aantal buitennesteieren?
„Gisteren telde ik 150 buitennesteieren. Dat valt me reuze mee. De meeste buitennesteieren vind ik terug in het systeem. Grondeieren heb ik nog nauwelijks gezien.”

Hoe is het klimaat in de stal?
„Voordat de kippen in de stal kwamen, is die nog helemaal uitgerookt. Dat is met het oog op de ventilatie erg belangrijk. Gelukkig was alles in orde. Het is nu zo’n 15 à 16 graden in de stal.
We hebben gelukkig nog maar weinig uitval gehad. Dat percentage ligt op 0,15.”

Gaan de kippen al naar buiten?
„Nee, nog niet. Volgende week doen we voor het eerst de uitloopschuiven open.”

Hebt u nog een oplossing kunnen vinden voor het oplieren van de mestband, achterin de stal?
„Jazeker, we kunnen de mestband nu omhoog lieren met twee elektrische lieren. Dat werkt uitstekend.”


Kijk hier voor een uitgebreide fotoreportage van de nieuwe stal van Jos en Gerdi van de Haar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.