Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Belgische eierprijs fors onderuit

De eierprijs is vandaag flink onderuit gezakt op de markt in het Belgische Kruishoutem. De prijsvdaling van kleine eieren kwam uit op 20 cent per 100 stuks. Grote eieren noteerden 34 cent per 100 stuks lager. De prijs van witte eieren van 62 gram zakte met 28 cent naar € 3,17 per 100 stuks. Bruine eieren van 62 gram noteerden ook 28 cent lager op € 3,37 per 100 stuks. De forse prijsdaling is een gevolg van de dioxine-affaire in Duitsland. Consumenten vrezen dat zij de uiterste giftige stof via het eten van eieren binnenkrijgen. Het Productschap Pluimvee en Eieren stelt dat het eten van eieren in Nederland geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Desondanks verwacht de noterinjgscommissie in Barneveld komende donderdag ook een flinke daling van haar eierprijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Roelof

  Ik heb het gevoel dat de pakstations, via de heer Kranenberg, ons vast willen laten wennen aan het idee dat de prijzen vrijdag flink zakken. Afgelopen vrijdag zijn, onder het kopje 'dioxine beheerst markt' de prijzen met 70 cent per honderd gezakt. Nu in Kruishoutem met nog geen 30 cent en dan wordt er gesproken over 'fors onderuit', ik houd mijn hart vast wat er over 2 dagen uit de pen vloeit. Eén ding is zeker, niet de pakstations, niet de winkels, niet de criminele vetmengers maar de boeren mogen boeten voor het teveel aan dioxine in het duitse voer. In plaats van het feit dat er voor gegarandeerd dioxinevrije eieren meer zou kunnen worden gevraagd, worden ze gewoon weggegeven, bedankt!

 • no-profile-image

  Piet Pakstation

  Beste Roelof,

  Was het maar zo dat er naar onze nederlandse eieren nu extra vraag was. Feit is echter dat wij toch sterk afhankelijk zijn van onze Oosterburen. Aangezien daar het verbruik met 40-50% lager is, simpelweg omdat de mensen geen eieren kopen, ook geen NL eieren! Rest er maar 1 weg en dat is de industrie, die momenteel overspoeld worden met eieren van welke soort dan ook tegen prijzen tussen de 0,30/0,40 ct p/kg. Als je dan kijkt naar de NOP snap je vast wel dat ook de pakstations hier zware verliezen lijden.

 • no-profile-image

  Roelof

  Waarde Piet Pakstation,

  Je moet toch met mij eens zijn dat het, op welke manier dan ook, belachelijk is dat als er zoveel vraag naar eieren is dat chauffeurs gerust een half uur wachten op extra eieren, de prijzen met max 0,15 cent stijgen, terwijl, als er iets aan de hand is, de prijzen met centen per week zakken. Dan heeft het er alle schijn van dat er met de prijzen gespeculeerd wordt, of dat er bewust geprobeerd wordt de prijzen laag te houden. Ik begrijp wel dat pakstations het nu niet makkelijk hebben en daar is sectorbreed begrip voor, maar als de tijden redelijk zijn moet er ook redelijk betaald worden, en als dit niet kan dan moeten bedrijven die aan grote supermarktketens leveren maar eens afwachten met het ingaan op te lage biedingen van inkopers, zodat deze er aan kunnen wennen dat bij alle eisen die het CBL aan ons product stelt er een prijskaartje hangt.

Of registreer je om te kunnen reageren.