Pluimveehouderij

Achtergrond 430 x bekeken 5 reacties

'Salmonella-uitbraak wordt veroorzaakt door ongedierte'

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) wijt de jongste uitbraak van Salmonella Gallinarum in Lunteren aan de lagere temperaturen.

Dat zegt pluimveedierenarts Teun Fabri van de gezondheidsdienst. "De dalende najaarstemperaturen maken dat het ongedierte naar binnen trekt. Het is bekend dat ratten en muizen drager kunnen zijn van de bacterie."

De GD heeft zelf nog nooit de bacterie gevonden bij ongedierte, maar Fabri is er vrij zeker van dat muizen en ratten ook in de Gelderse Vallei een rol spelen bij de steeds weer opduikende besmettingen. De besmetting werd eind vorige week vastgesteld door de GD en bevestigd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De besmette koppel in Lunteren was gevaccineerd tegen de bacterie. Toch raakte de koppel besmet. Fabri heeft daarom twijfels over de kwaliteit van de vaccinatie. Die vaccinatie werd uitgevoerd op het opfokbedrijf. "De vaccinatie luistert heel nauw. Alle dieren van een koppel moeten een intramusculaire injectie met vaccin hebben gehad. Terugkijkend hebben wij twijfels over de uitvoering van de vaccinatie bij deze koppel", aldus Fabri. Zijn advies aan pluimveehouders die de dieren laten enten, luidt daarom: Weet heel goed waar je mee bezig bent en werk zorgvuldig.

De Gelderse Vallei wordt sinds vorig jaar regelmatig opgeschrikt door besmettingen met de bacterie salmonella gallinarum. Het nu getroffen bedrijf in Lunteren had ook vorig jaar in augustus te maken met een uitbraak. Het Productschap houdt de uitbraken in toom met ophokgeboden gedurende drie maanden rond de besmettingshaarden.

Lees ook: Opnieuw besmetting met salmonella gallinarum

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Vraag me af wie er groter ongedierte is.De mens of de ratten en muizen.Volgens heeft de mens al veel meer op de aarde verkloot .

 • no-profile-image

  freek

  het zou dit kunnen zijn maar waarschijnlijk niet het zou ook dit kunnen zijn maar ook niet en tenslotte het zou ook nog dit kunnen zijn maar dat sluiten we uit WAAR GAAT DIT OVER

 • no-profile-image

  patrijs

  Ja,ja geef geef de ratten en muizen maar de schuld.
  Zou het niet kunnen zijn dat er teveel kippen op elkaar gepropt zitten???
  Succes met je diepgaand onderzoek

 • no-profile-image

  leo

  ja en die twijfels van de GD zijn misschien wel terecht ,in 2006 hebben ze op mijn bedrijf gezien hoe je kippen goed vaccineert,maar toen voor bescherming tegen AI .

 • no-profile-image

  dirk

  Nee patrijs dat kan inderdaad niet,anders kwam er onder de mensheid ook wel meer salmonella voor!Als er ergens wat van teveel op een hoopje zitten is het van de mens!!!Er treedt dan vaak zeurderitis op wat steeds besmettelijker wordt!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.