Pluimveehouderij

Achtergrond 311 x bekeken 13 reacties

Rechter staat stallen met kwart miljoen kippen toe

De gemeente Aa en Hunze heeft terecht een vergunning afgegeven voor de bouw van twee stallen voor in totaal 244.000 legkippen.

Dat heeft de Raad van State woensdag uitgesproken. Tegen de stallen was bezwaar gemaakt door omwonenden, de Stichting Wakker Dier en Mobilisation for the Environment.

De rechter zegt dat de gemeente de voorschriften op het gebied van de geluidsoverlast moet aanscherpen. Het bedrijf moet aantonen dat de geluidsniveaus binnen de perken blijven. Als er te veel lawaai is, moeten aanvullende geluidsbeperkende maatregelen worden genomen.

Wakker Dier reageert teleurgesteld op de uitspraak. De organisatie zegt in een persbericht dat de omvang van het bedrijf niet strookt met de scharrelgedachte. Volgens de actiegroep dreigt de scharrelhouderij ten prooi te vallen “aan de ratrace van schaalvergroting en lagere marges waar de dieren in de vee-industrie al massaal de dupe van zijn.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrie

  Ik heb weiland en akkers waarop 250000 ganzen zitten. Die maken me toch een herrie. Moet ik hier ook een milieuvergunning voor aanvragen??
  En Patrick je weet wat cowboys doen als ze het niet eens zijn met elkaar.

 • no-profile-image

  Patrick

  De rechter zou moeten eisen dat er geen proactief antibiotica gebruikt mag worden.
  Wel deel ik de conclusie van WD, de sector zelf heeft geen visie en bestuurlijke verantwoordelijkheid, zodat dit vanzelf weer uit de hand gaat lopen door cowboys met mega stallen die de consument de schuld geven van hun gedrag.
  Je zal maar in Hunze en Aa wonen en 1 cowboy vindt dat ie de hele omgeving kan manipuleren met zijn bedrijf.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ ?? Laten we stellen dan dat de rechter toch wat inzicht miste dan in deze democratie, of dat ze nog niet de juiste wetten heeft om zich anders uit te spreken.
  Ik zou een wet maken dat onder geen enkel omstandigheden voor productie dieren proactief antibiotica gebruikt mag worden. Als men niet zonder dat spul kan, jammer dan ben je niet in staat om een bedrijf te runnen. Ik zou wel eens willen weten of er in de vleeskuiken sector en leghennen sector, er ook maar 1 bedrijf is dat geen proactief antibiotica gebruikt.
  (Of toppic als iemand moeite heeft om reacties te plaatsen omdat ze de code niet kan invullen omdat die onduidelijk is, zoals ik dat vindt, dan is deze rrsyke)

 • no-profile-image

  Relativeren

  Patrick haalt zijn nieuwe pc bij de Mediamarkt, megagroot concern, maar lekker goedkoop. Boeren moeten echter klein blijven, dan droomt hij lekkerder.

 • no-profile-image

  Hans

  Maar bij mediamarkt zijn ze toch niet gek??? Als je boer bent, en je klant ZEGT dat ie diervriendelijk, duurzaam, kleinschalig, liefst biologische producten heeft, maar als ie KOOPT, toch voor het goedkoopste gaat, dan ga je van megagroot toch geen statement maken??? communiceer nou is zodanig als die klant het graag wil horen, nodig hem uit, laat hem door een raampje kijken, schenk hem koffie en snij dan een plakje van de in de zolder hangende parmaham. Sus zijn geweten van de zonde die hij niet begaan heeft. ZIJ zijn toch hypocriet?

 • no-profile-image

  ??

  Patrick dan moet ie de eis overall stellen.
  De democratie heeft gesproken pech voor de rest. Zo werkt dat in democratie (jammer dat WK dat niet altijd begrijpt)

 • no-profile-image

  ??

  Patrick jij hebt zo afkeer van alles in de landbouw, dat jij zobiezie geen vergunning had toegestaan al had ie 10 kippen.
  Daardoor kom je niet tot een discussie.
  Ik behoor ook tot "mega" stallen en kan niet zeggen dat mijn dieren het slecht hebben, het antibiotica gebruik is onder het gemiddelde en proberen nog steeds minder te gebruiken, maar ik laat niet toe, dat me dieren lijden, door niet gebruiken van juiste medicatie, dus balans op zoeken

  De code verandert elke keer

 • no-profile-image

  Sjoerd Spiekker

  Sommige mensen beteren hun leven totaal niet, Patrick incluis. Tijd dat je toenadering zoekt kerel! Kippen genetisch verbouwen zodat ze iedere 12,5 uur een ei leggen mag ook niet, had al weer 122.000 kippen gescheeld en nog meer antibiotica. (Nadelen zijn er nog niet echt gevonden voor gentech, dus wat zeurt men) Overigens is al vaker gezegd dat men al probeert zo min mogelijk antibiotica te gebruiken, liever niet dan wel. Wat betreft "megastallen", "dierenflats" of welke andere benaming men verder geeft: realiseer wel dat dit veel beter is voor milieu en dier! Mvg

 • no-profile-image

  Patrick

  @Prijs je rijk, wel ik besef zeker wel de huidige situaties die je aangeeft, maar geeft dat niet gelijk aan het complete falen van de keten? Dat denk ik wel, supermarkten die falen dus, de politiek die continue gefaald heeft onder de gristelijk juk van de CDA, dan faalt de CBL, dan faalt zeker het Voedings centrum en de gezondheidsraad, en laten we maar zwijgen over het falen van het RIVM dat zo bekommert is met de gezondheid van burgers. We moeten dingen simpel houden, anders lopen dingen gruwelijk uit de hand, wat dus gebeurd. Het Rondeel concept is een verbetering in het denken qua oplossingen, die lijn volgen is veel belangrijker dan vasthouden aan het verleden. Niet dat Rondeel perfect is voor altijd, maar het is al iets. Het is simpel, als het systeem geen dieren kan houden op een meer normalere manier qua welzijn, meer normaal en fatsoenlijk voer geeft, en niet zoveel genetisch knutselt aan een kip wordt, heb je vast en zeker geen proactiefe antibiotica nodig. Dus nee, er is geen enkel argument om proactief antibiotica te gebruiken als je eigen keten zo verschrikkelijk uit de hand gelopen is. Zijn er geen boerenbelangen behartigers dan die dat niet gezien hebben de laatste 30 jaar? Waar was de RIVM, vast en zeker onder narcose lijkt me.

 • no-profile-image

  tok

  Wat heeft antbiotica nu te maken met miliuevergunning, helemaal niets en de rechter heeft helemaal niets te zeggen over antibiotica. Even los van het feit of ik er mee eens ben of niet maar wk, patrick en alle andere idioten halen ervan alles bij wat niets met elkaar van doen heeft om zo hun filterdunne mening te uiten en boeren kapot te maken. Feitelijk is gewoon consument de oorzaak van zulke stallen omdat ze voor een dubbeltjeop de eertse rij willen zitten. Ik wens deze boer veel succes met zijn ondernemimg

 • no-profile-image

  Kobus

  244.000 kippen op elkaar gepropt..... Dieren als producten behandeld....
  De dieren-holocaust die vee-industrie heet gaat maar door en door. 65 jaar na WOII is er nog helemaal niets veranderd.

 • no-profile-image

  prijs je rijk

  Beste Patrick, uit jou manier van schrijven/denken kun je opmaken dat je nooit een commerciele cq handelsfunktie hebt gehad. De supermarkten verkopen o.a de eieren, en die willen eieren die onder bepaalde condities geproduceerd worden tegen een zo laag mogelijke prijs. En het zal ze worst zijn wie die leverd. Als de nederlandse boer niet meer mee kan in die kostprijswedloop doordat allerlei beperkingen opgelegd worden ( onder meer door types die net zo denken als jou). Dan worden die eieren gewoon in polen, hongarije of god weet waar besteld. Dus jou hetze tegen de intensieve veehouderij heeft geen enkele zin, sterker nog: het antibiotica gebruik in dat soort landen ligt vele malen hoger dan in nederland. met andere woorden het wordt alleen maar slechter . Maar blijf nou eens van die joints af, want dat is ook kankerverwekkend.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Sjoerd, dat die nadelen nog niet in beeld zijn wil niet betekenen dat ze niet bestaan. Wacht maar mannetje totdat er spontaan een vuurrode hanenkam op jouw schedel gaat groeien, er een cloaca tussen jouw bilnaad ontspruit en je 's ochtends met een tevreden "toook, tooook, tooook" aan je vrouw kenbaar maakt dat de helft van het ontbijt al gelegd is.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.