Pluimveehouderij

Achtergrond 363 x bekeken

PPE wil meer bevoegdheden in strijd ziekten

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wil een bredere gezondheidsverordening.

Die moet het schap meer mogelijkheden geven om in bepaalde gevallen van ziekteuitbraak maatregelen te nemen. Volgens Henk Hulsbergen van het PPE zouden in die verordening bevoegdheden moeten worden opgenomen voor ruiming, ophokplicht en andere maatregelen. Ook de financiering van dergelijke maatregelen zou in zo’n verordening moeten worden geregeld.

Ziekten die in de verordening zouden passen zijn bijvoorbeeld Gumboro, ILT (Infectieuze Laryngotracheïtus) en vogelgriepinfecties veroorzaakt door andere virussen dan H5 en H7. Tot nu toe heeft de voorzitter van het PPE bevoegdheden om maatregelen te nemen bij uitbraken van coryza (acute snot) en Salmonella gallinarum. Ook deze bevoegdheden zouden in de nieuwe verordening moeten worden ondergebracht, vindt het productschap.

De ziekten die het PPE op deze manier wil aanpakken zijn niet aangifteplichtig in het kader van de dierziektebestrijding. Ze kunnen echter wel voor forse problemen zorgen in de sector die het bedrijfsniveau ontstijgen. De ideeën over de verordening zijn besproken in de gezondheidscommissie van het productschap. Komende maand wil het een ander tijdens enkele voorlichtingsavonden bespreken met pluimveehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.