Pluimveehouderij

Achtergrond

Jonge kinderen laten kennismaken met een oud appelras

Jeanet Dekker plukt in de Hoeksche Waard de eerste rijpe Cox-appels uit de boomgaard.

"We willen voor de Nationale Appelplukdag komende zaterdag alvast wat voor handen hebben voor het publiek", aldus Dekker. Ze vindt het belangrijk dat gezinnen op de dag appels plukken en proeven. De Cox, officieel Cox Orange Pippin, is een van oorsprong Britse appel die volgens Dekker een heel ander aroma heeft dan pakweg de Jonagold of Elstar. "Het is eigenlijk een heel oud ras, en oudere mensen blijven ernaar vragen." Van het areaal van 2,5 hectare hangen aan slechts één rijtje bomen Cox-appels. Het overige deel zijn de nu meer gangbare appelsoorten. Alle appels vinden hun weg naar de eigen boerenwinkel. Hier worden ook door de familie Dekker zelf geteelde aardappelen en kersen verkocht. Foto Rein Geleijnse

Op de hogere percelen in het Achterhoekse Zelhem lukt het de Doetinchemse akkerbouwer Hans Eelderink nog wel zijn consumptieaardappelen te oogsten. Maar op tenminste vijftien hectare moet hij de aardappels laten zitten, omdat ze onder water staan. "Het water dat eind augustus is gevallen, is nog steeds niet weg." Eelderink schat dat hij ongeveer anderhalve ton schade heeft door de regen. Op droge percelen komen de aardappelen redelijk goed uit de grond. Foto Theo Kock

Bezoekers van de open dag van pluimveehouder Henk Stals bekijken de eierinpaklijn. Stals heeft een nieuwe stal met twee verdiepingen voor 55.000 leghennen gebouwd. Hij heeft vergunning voor nog zo’n stal. Het bedrijf is het resultaat van een verplaatsingsproject. Er is negen jaar gewerkt om het te realiseren. In de stal zijn de nieuwste systemen te zien. De stal is uitgerust met een zogenoemd Loggia-volièresysteem met speciaal vanggaas, dat het gemakkelijker maakt om oude kippen te vangen. Foto John Claessens

Armand Kremers (links) plaatst samen met zijn vader aanbindijzers in een nieuwe vleesveestal. Vader en zoon Kremer zijn gestopt met melken, en willen zich nu toeleggen op het houden van vleesvee. De Kremers houden Piëmontese runderen. Ze hebben daarnaast een akkerbouwbedrijf en een boerderijwinkel. Het bedrijf staat aan de rand van het Limburgse Vaals. De nieuwe stal is van een eenvoudig en relatief goedkoop ontwerp. Waar mogelijk doen vader en zoon Kremer bovendien zo veel mogelijk zelf. Foto Twan Wiermans

Bezoekers aan de demodag Nieuwe technieken en bodem in het project Landbouw Centraal in het Drentse Zeegse bekijken de kunsten van de Challenger Terragator met GPS-rijenbemesting. De demodag draait vooral om de invloed van de manier van grondbewerking en bemesting op de bodem en het gewas. "Het is erg druk", zegt Hessel Doornbos van het medeorganiserende DLV Plant. "Door het slechte weer konden akkerbouwers op het land helaas niet veel beginnen. Er was interesse voor het hele programma." Foto Harry Tielman

Oogst van spruiten bij Bos in het Zuid-Hollandse Piershil. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.