Pluimveehouderij

Achtergrond 261 x bekeken

EU: export stijgt, import daalt bij pluimveevlees

De Europese Unie heeft de eerste zeven maanden van 2010 meer pluimveevlees geëxporteerd en minder geïmporteerd dan in hetzelfde tijdvak van 2009.

Dat blijkt uit een overzicht van de Europese marktontwikkelingen dat is gepubliceerd door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren.

De import van pluimveevlees uit Brazilië – jaarlijks goed voor pakweg driekwart van de import – is tussen januari en juli met bijna 20 procent afgenomen tot 316.700 ton. Mogelijk heeft dat te maken met de stijgende prijzen voor pluimveevlees in Brazilië.

Ook de invoer uit Chili, het derde land, nam met 19 procent af tot ruim 19.000 ton. De import uit Thailand groeide wel met drie procent tot 85.600 ton. In totaal kwam de EU-invoer in de eerste zeven maanden 14,2 procent lager uit dan in 2009. Bij elkaar werd 442.406 ton pluimveevlees ingevoerd in de EU.

De export van Europees pluimveevlees zat ook in de lift. Die steeg met ruim 21 procent tot bijna 664.000 ton. Opvallend is vooral de toegenomen export naar Hongkong. Die vertoont al jaren een stijgende lijn, maar in de eerste zeven maanden is de export nagenoeg verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De teller staat nu al op 76.300 ton, terwijl heel vorig jaar ruim 88.400 ton pluimveevlees werd verscheept naar Hongkong. De productschappen kunnen niet zeggen waar de plotselinge sterke stijging aan is toe te schrijven.

Rusland blijft de belangrijkste afnemer van EU-pluimveevlees. Tot nu toe is er 126.000 ton naar toe gegaan, 19 procent van het totaal. De uitvoer naar Rusland is ook met 19 procent toegenomen. Ook de export naar het Afrikaanse land Benin zit in de lift; hier ging 42 procent meer naartoe dan vorig jaar. Met een afzet van 62.400 ton is de export naar Benin nu groter dan naar Saoedi-Arabië (60.000 ton).

Alles bij elkaar is de pluimveevleesmarkt in de EU redelijk stabiel, aldus een woordvoerder van de PVE. De Europese productie neemt toe, maar de vraag groeit mee. Alleen de stijgende voerkosten kunnen de vleeskuikenhouders nog parten spelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.