Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Tuchtgerecht PPE beboet drie biologische pluimveehouders

Het tuchtgerecht van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft aan drie biologische legpluimveehouders geldboetes opgelegd.

Deze werden beboet vanwege overtreding van de verordening Monitoring Aviaire Influenza.

Een biologische pluimveehouder in Drenthe was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de verplichting om per kwartaal bloedmonsters te laten onderzoeken op AI. De man heeft nu maatregelen genomen en laat zijn dieren in het vervolg onderzoeken.

De tuchtrechter is er vanuit gegaan dat de man niet kwaadwillig heeft gehandeld en heeft de pluimveehouder beboet met een geldboete van 500 euro, waarvan 350 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Een biologische pluimveehouder in de Gelderse Vallei verkeerde veronderstelling dat hij zijn dieren die hij binnen hield in verband met de coryza- en Salmonella gallinarumbesmettingen in het gebied, in dat geval niet hoefde te laten onderzoeken op AI.

De tuchtrechter stelt dat hij juist in dit geval zijn dieren had moeten laten onderzoeken. Ook binnen gehouden dieren kunnen besmet raken met AI. De rechter heeft een boete uitgeschreven van 1.000 euro waarvan 625 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Een andere biologische pluimveehouder in de Gelderse Vallei liet in verband met de Coryza en Sg-problemen helemaal niemand toe op zijn bedrijf. Ook de dierenarts mocht geen bloedmonsters nemen. De tuchtrechter stelt dat dit onterecht is. Met de juiste hygiëne- en andere voorzorgsmaatregelen is het verantwoord bloedmonsters te nemen.

De rechter heeft een boete uitgeschreven van 600 euro waarvan 375 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    hobbydierhouder

    Dat had ook met een waarschuwing af gekund en bij de volgende overtreding een boete. Dit is naast autootje pesten ook boertje pesten. Het is gelegaliseerde struikroverij, hoeveel moet je omzetten om dat geld netto te verdienen?

Of registreer je om te kunnen reageren.